to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Twitter και κλιματικό μίσος

Για δεκαετίες, οι επιστήμονες καταγράφουν τις αλλαγές στο κλίμα της γης και προειδοποιούν για τις επιπτώσεις ωστόσο, ο αριθμός των κλιματικών αρνητών επιμένει παρά τα ακράδαντα στοιχεία. Μερικοί από τους κορυφαίους επιστήμονες του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζουν, ότι τα εκφοβιστικά, απειλητικά tweets που δέχονται, έχουν αυξηθεί δραματικά από τότε που ο Elon Musk απέκτησε την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Twitter.


Οι καταγγελίες αναφέρουν ότι βασικά πρόσωπα που διασφάλιζαν ότι το «έμπιστο» περιεχόμενο είχε προτεραιότητα στην πλατφόρμα έχουν απολυθεί και το Twitter Earth έχει εξαφανιστεί. Ταυτόχρονα, αποκαταστάθηκαν οι λογαριασμοί αρκετών χρηστών με εκατομμύρια ακόλουθους που διαδίδουν ψευδείς δηλώσεις σχετικά με την κλιματική κρίση συμπεριλαμβανομένου του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζόρνταν Πίτερσον.

Αυτές οι τάσεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές για την παγκόσμια ικανότητα δράσης για την κλιματική κρίση, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Εάν δεν είναι σε θέση να κάνουν τη δουλειά τους λόγω του άγχους και του φόβου που προκαλείται από την παρενόχληση, κρίσιμα στοιχεία που υποστηρίζουν τη δράση και τις λύσεις για το κλίμα τίθενται σε κίνδυνο.


Σε νέα έρευνα με δείγμα από 468 επιστήμονες σε όλο τον κόσμο που ερευνούν και ασχολούνται με θέματα για το κλίμα, διαπιστώθηκε ότι ο ψηφιακός εκφοβισμός είναι συνηθισμένο φαινόμενο και ότι  αυτό επιφέρει ψυχικό και σωματικό αντίκτυπο που δρά ανασταλτικά για τον αγώνα για το  κλίμα. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το επίπεδο της έκθεσης στην παρενόχληση συνδέθηκε με τον αριθμό των ακαδημαϊκών δημοσιεύσεων και τη συχνότητα των εμφανίσεων στα μέσα ενημέρωσης. Συνολικά, το 39% όλων των επιστημόνων που ερωτήθηκαν (183 από τους 468) έχουν βιώσει διαδικτυακή παρενόχληση ή κακοποίηση ως αποτέλεσμα της εργασίας τους για το κλίμα.

Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο για όσους έχουν δημοσιεύσει λιγότερα από έξι άρθρα (24%) και αυξάνεται το 49% των επιστημόνων που έχουν δημοσιεύσει περισσότερα από 10 άρθρα σε περιοδικά. Παρομοίως ανησυχητική είναι η πιθανή επίδραση που έχει η διαδικτυακή κατάχρηση στη συμμετοχή των επιστημόνων στον δημόσιο διάλογο. Το 41% ​​των επηρεαζόμενων επιστημόνων που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι η εμπειρία τους τους είχε κάνει λιγότερο πιθανό να δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με κλιματικά ζητήματα.

Πληροφορίες από Guardian

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)