«Το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Η ΑΥΓΗ» ότι δήθεν «το υπουργείο Πολιτισμού καταργεί την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Αμφίπολης» είναι ψευδέστατο και κακόβουλο.

Η αλήθεια είναι ότι η νέα Εφορεία Αρχαιοτήτων που συγκροτείται στο νομό Σερρών ενισχύεται και διευρύνει τις αρμοδιότητές της καθώς περιλαμβάνει πλέον όχι μόνο την εποπτεία των Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων αλλά και των Βυζαντινών που μέχρι τώρα υπάγονταν στην αρμόδια Εφορεία του νομού Καβάλας».

Απάντηση της «Αυγής»

Το ΥΠΠΟΑ διά της απαντήσεώς του στο δημοσίευμα της Αυγής, ουσιαστικά, επιβεβαιώνει όσα έγραψε η εφημερίδα. Ωστόσο εντύπωση προκαλεί ότι παρακάμπτει το γεγονός ότι το εν λόγω δημοσίευμα βασίστηκε στην ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγο η οποία αναφέρει επί λέξη πως "ακόμα και η ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, που διενεργεί τις ανασκαφές στην Αμφίπολη, θα πάψει να υπάρχει στις 28 Οκτωβρίου 2014". Επιπλέον, εντύπωση προκαλεί ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ φαίνεται να μην αναγνωρίζει ως υπηρεσία του τη 12 Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Πρόκειται για μια Εφορεία με σημαντικό έργο στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία των νομών Σερρών, Δράμας και Καβάλας.

Περιέργως, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ την αναφέρει ως "Εφορεία Καβάλας"! Ας δούμε όμως και τι πραγματικά ισχύει: σήμερα υπάρχει η ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που έχει ως αρμοδιότητα τις αρχαιότητες έως και του 4ο αι. μ.Χ. του νομού Σερρών, με προσωπικό 4 αρχαιολόγους (!). Αυτοί οι 4 αρχαιολόγοι μαζί με το υπόλοιπο, ολιγάριθμο, προσωπικό της ΚΗ ΕΠΚΑ θα επωμιστούν και τις αρμοδιότητες για τα βυζαντινά μνημεία που μέχρι τώρα είχε η 12η ΕΒΑ.

Αυτό ονομάζεται από το ΥΠΠΟΑ "ενίσχυση" της νέας Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών η οποία θα δημιουργηθεί όταν ισχύσει το νέο Οργανόγραμμα. Αυτό στα αυτιά και του πλέον καλόπιστου ακροατή δεν ακούγεται ως ενίσχυση αλλά ως υπερφόρτωση. Και προφανώς, και βάση και της απάντηση του ΥΠΠΟΑ στο δημοσίευμά μας,  δεν θα υπάρχει ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων μετά τις 28 Οκτωβρίου, όπως δεν θα υπάρχει ούτε η Α Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, δηλαδή η Εφορεία Ακροπόλεως, η αρχαιότερη, ως γνωστόν Εφορεία του ελληνικού κράτους. Αλλά και γενικότερα, πού ακριβώς υποδεικνύει την προσπάθειά του το ΥΠΠΟΑ να ενισχύσει την προστασία των αρχαιοτήτων και μνημείων; Πάντως όχι στην Αμφίπολη, όπου παρακολουθούμε την πολιτική εκμετάλλευση μιας αρχαιολογικής έρευνας σε εξέλιξη. Εκμετάλλευση που μέχρι στιγμής μόνο καλό δεν κάνει στο μοναδικό εύρημα της Αμφίπολης. Ως εκ τούτου αλλού και όχι στο δημοσίευμά μας, πρέπει να αναζητηθεί το ψευδές και το κακόβουλο.