to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:28 | 21.07.2014

Διεθνή

4η μέρα της επίθεσης στη Γάζα: Εντείνονται οι βομβαρδισμοί - ξεπέρασαν τους 500 οι νεκροί

Με ένα νέο, πολύνεκρο έγκλημα ξεκίνησε η εβδομάδα στη Γάζα - Βομβαρδισμός στη Ράφα αφήνει 9 νεκρούς, εκ των οποίων 7 ήταν παιδιά - 25 οι νεκροί ισραηλινοί στρατιώτες σε μάχες με τους μαχητές της παλαιστινιακής αντίστασης - Στην περιοχή ο υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι - Διαψεύδει το Ισραήλ τον ισχυρισμό της Χαμάς ότι κρατάει όμηρο ισραηλινό στρατιώτη - Στους 508 οι νεκροί παλαιστίνιοι


Oι εξελίξεις των προηγουμένων ημερών, ως το βράδυ της Κυριακής 20 Ιουλίου 2014 (3η ημέρα της χερσαίας ισραηλινής επέμβασης) - Διαβάστε και: Ο Μουσταφά Μπαργκούτι στο left.gr: Το Ισραήλ επιδιώκει την επανακατάληψη της Γάζας 

Το hashtag στο Twitter: #GazaUnderAttack και #Gaza - Η συνεχής ενημέρωση από τον βρετανικό Guardian και επίσης από το live blog του Αλ Τζαζίρα

Επιστολή του ήρωα Νορβηγού γιατρού που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Γάζα, Dr. Mads Gilbert MD PhD

----------------------

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς τα γραφεία της ΕΕ για τη Γάζα - Τρίτη 22 Ιουλίου  - «Οι ίσες αποστάσεις, ανάμεσα σε θύτες και θύματα, αποτελούν άλλοθι για τη συνέχιση της σφαγής», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ανακοίνωση και καλεί επίσης στην πορεία της Τρίτης (7 μ.μ. στο Σύνταγμα). 

----------------------

 

chicago2

Καταφθάνουν συνέχεια εικόνες ανθρώπινου πόνου, νεκρών, τραυματισμένων παιδιών, εικόνες από κηδείες, από επεισόδια, από γιατρούς που παλεύουν χωρίς εφόδια, να σώσουν ανθρώπους. Καταγράφουμε αριθμούς νεκρών, τραυματιών, οβίδων και κατεστραμμένων σπιτιών. Και κάπου τρύπωσε και η φωτογραφία που βλέπετε, από το Σικάγο χθες, με μια ογκώδη διαδήλωση ενάντια στη βάρβαρη ισραηλινή επίθεση. Μια μικρή ανάσα. Δείτε και διαδηλώσεις από δεκάδες άλλες μεριές του πλανήτη

Μια μικρή σύνοψη των γεγονότων, ακολουθεί η συνεχής ενημέρωση:

20 ακόμα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη χθεσινή (Κυριακή), πλέον αιματηρή ημέρα από την έναρξη της σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσαν παλαιστινιακές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Το έγκλημα της Σετζάγια

Ο εκπρόσωπος των παλαιστινιακών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης Ασράφ αλ-Κούντρα αναθεώρησε προηγούμενη εκτίμηση του, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 73 από την Κυριακή το πρωί, όταν ξέσπασαν οι πιο αιματηρές συγκρούσεις στη Σατζάγια, μια τοποθεσία που βρίσκεται μεταξύ της πόλης της Γάζας και τα ισραηλινά σύνορα. Αργότερα τη Δευτέρα ο ίδιος εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι ακόμη εννέα Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και επτά παιδιά, σκοτώθηκαν το πρωί στη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στη Ράφα.

Σύμφωνα με τον αλ-Κούντρα από τις συγκρούσεις στην περιοχή υπάρχουν τουλάχιστον 4.000 Παλαιστίνιοι τραυματίες.

Με τα θύματα της πρωινής επιδρομής στη Ράφα, ο αριθμός των νεκρών Παλαιστίνιων από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας στις 8 Ιουλίου έφθασε τους 485.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το θάνατο ακόμα 7 στρατιωτών ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των απωλειών στις τάξεις του σε 25 στρατιώτες. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και δύο Ισραηλινοί άμαχοι που σκοτώθηκαν από ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας.

Συνεχής ενημέρωση

Δευτέρα 21/7/2014 - 4η μέρα της χερσαίας επέμβασης

10.45 μ.μ._____________________________________________________________ 

Την επίθεση στο νοσοκομείο Αλ Ακσά καταδίκασε ο Ερυθρός Σταυρός, με δήλωση του Ρ. Μαλντίνι, επικεφαλής του για τη Μέση Ανατολή. 

Επιπλέον, η οργάνωση καλεί τους εμπλεκόμενους στις συγκρούσεις να σεβαστούν και να προστατέψουν το ιατρικό προσωπικό, τα ασθενοφόρα και τις ιατρικές εγκαταστάσεις. 

10.30 μ.μ._____________________________________________________________ 

Πάνω από 100.000 οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι στη Γάζα σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Embedded image permalink

10.00 μ.μ._____________________________________________________________ 

Φωτογραφίες από το βομβαρδισμένο νοσοκομείο Αλ Ακσά

Embedded image permalink

Embedded image permalink

9.25 μ.μ._____________________________________________________________ 

Εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ζητούν Ρωσία και ΗΠΑ: Εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και άμεση δράση από τη διεθνή κοινότητα για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στην Παλαιστίνη, ζήτησε σήμερα η Ρωσία, όπως ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίος είναι καθ' οδόν για το Κάιρο, θα πιέσει ώστε να επιτευχθεί άμεσα μια κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή. (περισσότερα εδώ)

9.15 μ.μ._____________________________________________________________ 

Μία ακόμα εφιαλτική βραδιά στη Γάζα, με το Ισραηλινό πυροβολικό να βομβαρδίζει την περιοχή με ακόμα μεγαλύτερη ένταση μετά τη δύση του ηλίου. 

9.00 μ.μ._____________________________________________________________

Τριήμερο εθνικό πένθος από αύριο κύρηξε η τουρκική κυβέρνηση, σε αλληλεγγύη των Παλαιστινίων στη Γάζα.  

8.10 μ.μ._____________________________________________________________

Ο ακροδεξιός ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Avigdor Lieberman, δήλωσε ότι θα εργαστεί για την απαγόρευση εκπομπής του καναλιού του Al-Jazeera στο Ισραήλ.

8.05 μ.μ._____________________________________________________________

Επτά ισραηλινοί φαντάροι και αξιωματικοί έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες 24 ώρες στη Γάζα, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ισραηλινού στρατού, ανεβάζοντας τον αριθμό των ισραηλινών απωλειών στους 25.

7.10 μ.μ._____________________________________________________________

 

Η ακολουθία του παλαιστίνιου προέδρου, Μ. Αμπάς, στο Κατάρ δήλωσε ότι η συνάντηση με έναν εκ των ηγετών της Χαμάς, Χάλεντ Μασάλ ήταν "καλή και σημαντική. Οι Αμπάς και Μεσάλ συμφώνησαν ότι ενδιαφέρονται για την άμεση κατάπαυση του πυρός με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, παρά τις επιφυλάξεις για την αιγυπτιακή πρωτοβουλία. Ο αξιωματούχος της Φατάχ Azam al-Hamd στάλθηκε στο Κάιρο για να προωθήσει τις προσπάθειες εκεί". (περισσότερα εδώ)

6.30 μ.μ._____________________________________________________________

"Τα αιτήματα του λαού μας είναι ξεκάθαρα: παύση της επιθετικότητας με την υπόσχεση ότι δε θα συνεχιστεί, άρση του αποκλεισμού της Γάζας και απελευθέρωση όσων έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη", ανέφερε ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

6.15 μ.μ._____________________________________________________________

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δηλώνει ότι η Γάζα δεν πρόκειται να "σπάσει" παρά την επίθεση που δέχεται και ότι η αντίσταση στον ισραηλινό στρατό θα έχει την τελευταία κουβέντα. "Αυτή η επίθεση δείχνει ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να τρομοκρατεί τους Παλαιστίνιους", τόνισε.

6.00 μ.μ._____________________________________________________________

Στο Κάιρο έφτασε ο γ.γ. του ΟΗΕ για να συζητήσει για την κατάσταση στη Γάζα: Στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, που έχει στόχο να τερματιστεί η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ο Μπαν Γκι-μουν θα συναντηθεί με τον αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, ενώ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι αναμένεται να φτάσει αργότερα σήμερα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

5.40 μ.μ._____________________________________________________________

Η μητέρα του ισραηλινού στρατιώτη Tsafrir Bar-Or πάνω από το φέρετρο του γιου της 

5.30 μ.μ._____________________________________________________________

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κάλεσαν το Ισραήλ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι δυσκολεύουν τις προσπάθειες για παροχή ιατρικής φροντίδας σε όσους τη χρειάζονται. Σε ανακοίνωση της οργάνωσης που αναρτήθηκε την Κυριακή, οι ΓΧΣ αναφέρουν ότι "η πλειοψηφία των νεκρών και των τραυματιών στη Γάζα είναι άμαχοι, ενώ και οι εργαζόμενοι στην υγεία δέχονται επίθεση".

5.25 μ.μ._____________________________________________________________

Από τανκ προήλθε το χτύπημα στο νοσοκομείο Αλ Ακσά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

4.05 μ.μ._____________________________________________________________

Χτύπησαν το νοσοκομείο Αλ Ακσά

Το χτυπημένο νοσοκομείο (πηγή: Watania). Το Αλ Τζαζίρα λέει ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο βρίσκεται σε μια περιοχή που αισθανόσουν σχετικά ασφαλής - το αναλυτικό ρεπορτάζ εδώ.

Ο ανταποκριτής του ABC Νάσερ Ατα μεταδίδει από τη Γάζα ότι χτυπήθηκε το νοσοκομείο Αλ Ακσα. 5 νεκροί, 50 τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων γιατρών, νοσοκόμας και ασθενών. Δεν είναι σαφές από τι χτυπήθηκε το νοσοκομείο. Στην αρχή ειπώθηκε ότι χτυπήθηκε από τα ισραηλινά F16, o διευθυντής του νοσοκομείου μίλησε στο ABC για «βαρύ βομβαρδισμό από τανκ». Το Ασοσιέιτεντ Πρες μιλά επίσης για πυρά από τανκ.

ο 3ος όροφος του νοσοκομείου στέγαζε τη μονάδα εντατική θεραπείας και χειρουργεία. Εγινε κλήση στον Ερυθρό Σταυρό για να βοηθήσει στην εκκένωση των τραυματιών

(πηγές: συνεχείς ενημερώσεις σε Αλ Τζαζίρα και Τζερούσαλιμ Ποστ)

4.00 μ.μ.______________________________________________________________

Ισραηλινός σκοπευτής σκοτώνει εν ψυχρώ ήδη τραυματισμένο παλαιστίνιο - το βίντεο από το Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης

Ατιβιστές του Διεθνούς Κινήματος Αλληλεγγύης προσπαθούν μες στα ερείπια της συνοικίας Σετζάγια να βρουν επιζώντες. Ενας νεαρός άντρας που τους πλησιάζει, εκτελείται εν ψυχρώ από ισραηλινό σκοπευτή. Μπροστά στα μάτια τους, μες στα ερείπια. Η σχετική αναφορά εδώ: http://palsolidarity.org/2014/07/video-of-israeli-sniper-killing-wounded-civilian/

3.55 μ.μ._______________________________________________________________

Αναισθησιολόγος από νοσοκομείο στη Γάζα: Χειρουργούμε στους διαδρόμους, χωρίς ρεύμα, χωρίς φως, χωρίς νερό

3.40 μ.μ.________________________________________________________________

Αυτό είναι ό,τι απέμεινε από το σπίτι του Abu Jamaa. ¨Ενας κρατήρας. Η οικογένεια χρειάστηκε 12 ώρες για να ξεθάψει τα πτώματα των 24 θυμάτων (η λεζάντα στην ανάρτηση στο Twitter toy Sharif Kouddous - πηγή: http://live.aljazeera.com/Event/Gaza_Blog)

 

Πένθος και απεργία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη - Διαδηλώσεις μετά τις 9 το βράδυ

3.00 μ.μ._________________________________________________________________

Η Σερίν Τάντρος του καναλιού Sky μεταδίδει από τη Γάζα. Πρώτη σκηνή, ένας πατέρας που μόλις έχει φέρει την κόρη του στο νοσοκομείο, και οι γιατροί διαπιστώνουν επιτόπου πως είναι ήδη νεκρή. Βουβός, αβοήθητος θρήνος.

Το ρεπορτάζ συνεχίζει με εικόνες έξω από το νοσοκομείο. Τραυματίες καταφτάνουν στα φορεία ο ένας μετά τον άλλο. «Αδέρφια θρηνούν αδέρφια, σε ένα πόλεμο που μοιάζει ατέλειωτος».

Το ρεπορτάζ συνεχίζει. Εικόνες από τους δρόμους της Γάζα. Με ανθρώπους να μετακινούνται μαζικά, μόνο τα παιδιά τους στα χέρια, για να γλιτώσουν από τον ανηλεή βομβαρδισμό μιας συνοικίας. Ξεσπούν στη δημοσιογράφο που τους πλησιάζει: «Πώς θα ένιωθες εσύ αν δεν ήξερες πού είναι οι δικοί σου;».

Δείτε το ρεπορτάζ - της σκληρής πραγματικότητας. Είναι μάλλον από τις πιο ψύχραιμες ανταποκρίσεις που εχουμε δει απ' τη Γάζα:

2.00 μ.μ.__________________________________________________________________

Ο Πάνος Χαρίτος έγραψε πριν λίγο στο λογαριασμό του στο Twitter: Διπλωματικές πηγές από το Κάιρο: Ίσως στις επόμενες να ακούσουμε κάποια καλά νέα. Και οι δυο πλευρές μπήκαν ξανά στο μονοπάτι της κατάπαυσης πυρός στη Γάζα

Diplomatic sources from : Maybe the next 48 hours will hear some good news. Both sides back to cease fire path [από https://twitter.com/panosharitos]

1.25 μ.μ.___________________________________________________________________

Σετζάγια: Στη Ζώνη του Θανάτου

Photo by Joe Catron

Η αναφορά ενός εθελοντή του Διεθνούς Κινήματος Αλληλεγγύης από τη μαρτυρική συνοικία:

http://palsolidarity.org/2014/07/death-zone-in-shajiya/

1.20 μ._______________________________________________________________________

Μερικές ακόμα αναφορές για τη σφαγή στη συνοικία Σετζάγια: Maan, ElectronicIntifada

//electronicintifada.net/blogs/nora-barrows-friedman/children-are-majority-those-injured-shujaiya-massacre-says-doctor

Στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, οι γιατροί λένε πως η πλειονότητα των θυμάτων είναι παιδιά. Και πως τα νεκροτομεία έχουν ξεπεράσει το όριο της χωρητικότητάς τους από τα θύματα της σφαγής (από τη σελίδα του Διεθνούς Κινήματος Αλληλεγγύης στο Facebook)

12.20 μ._______________________________________________________________________

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως  σκότωσε 10 παλαιστίνιους μαχητές που μπήκαν στο Ισραήλ από υπόγειο τούνελ, δίνοντας στη δημοσιότητα και σχετικό βίντεο. 

-> Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη Γάζα, την Τρίτη 22/07

9.40________________________________________________________________________________

Αξιωματούχος της Χαμάς υπεύθυνος για τη δημόσια υγεία, ο Γιούσεφ Αμπού Ρεχ, απηύθυνε προειδοποίηση για επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή, εάν οι τραυματίες και οι νεκροί δεν μεταφερθούν επειγόντως.

Περισσότερο από το ήμισι των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι.

Δύο ισραηλινοί πολίτες έχουν σκοτωθεί από την πτώση ρουκετών στο ισραηλινό έδαφος.

Περί τους 81.000 Παλαιστίνιοι έχουν βρει καταφύγιο στα σχολεία που διαχειρίζεται η υπηρεσία του ΟΗΕ UNRWA. (πηγή: efsyn.gr)

8:20 Εννέα Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και επτά παιδιά, σκοτώθηκαν το πρωί στη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στη Ράφα, στον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών.

Τα θύματα ανήκαν σε μία οικογένεια που διέμενε στην κατοικία που αποτέλεσε στόχο της επίθεσης.

* * *

Εξελίξεις ως το πρωί της Δευτέρας 21/7/2014:

 

«Ανησυχεί» το ΣΑ του ΟΗΕ...

Στο μεταξύ, τη «μεγάλη του ανησυχία» για τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων στη Λωρίδα της Γάζας εξέφρασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών. Σε ανακοίνωση που αναγνώσθηκε από τον πρόεδρο του Συμβουλίου έπειτα από  δίωρη, κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, τα 15 κράτη μέλη «ζητούν τον σεβασμό των διεθνών ανθρωπιστικών κανόνων, κυρίως ως προς την προστασία των αμάχων».

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της Ιορδανίας, μετά τον θάνατο 60 Παλαιστινίων και 13 ισραηλινών στρατιωτών κατά τον χθεσινό βομβαρδισμό της συνοικίας Σετζάγια.

«Βομβαρδίζει παγιδευμένους άμαχους»

Έκκληση προς το Ισραήλ «να σταματήσει να βομβαρδίζει αμάχους που είναι παγιδευμένοι στη Γάζα και να σεβαστεί το ιατρικό προσωπικό και τις υπηρεσίες υγείας» απηύθυνε επίσης η μη κυβερνητική οργάνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ)

«Από την αρχή της επίθεσης η πλειονότητα των θανάτων στη Γάζα είναι άμαχοι (...) Στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, όπου είναι οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, οι περισσότεροι από τους τραυματίες που φτάνουν στον τομέα εκτάκτων περιστατικών είναι γυναίκες και παιδιά », ανέφερε ανακοίνωση της οργάνωσης που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του συντονιστή της οργάνωσης στη Γάζα Νίκολας Παλάρους, «στους χώρους και στα δωμάτια των εκτάκτων περιστατικών οι μισοί από τους τραυματίες πέθαναν μέσα σε λίγα λεπτά από την άφιξή τους στο νοσοκομείο», ενώ «οι άλλοι χρειάζονται επείγουσα χειρουργική επέμβαση και τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς είναι παιδιά».

«Ενώ η επίσημη γραμμή υποστηρίζει ότι η χερσαία επίθεση γίνεται για να καταστραφούν τα τούνελ, στην πράξη βλέπουμε να βομβαρδίζουν αδιακρίτως και ότι εκείνοι που πεθαίνουν είναι άμαχοι», δήλωσε ο συντονιστής του προγράμματος των ΓΧΣ στη Γάζα.

Διαψεύδει το Ισραήλ ότι η Χαμάς κρατά όμηρο ισραηλινό στρατιώτη

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Ρον Πρόσορ δήλωσε ότι δεν υπάρχει πληροφορία για κανένα ισραηλινό στρατιώτη που να είναι αιχμάλωτος στα χέρια των παλαιστίνιων μαχητών, διαψεύδοντας επισήμως τη Χαμάς.

«Δεν υπάρχει κανένας ισραηλινός στρατιώτης που να πιάστηκε όμηρος και αυτές οι φήμες είναι αναληθείς», υποστήριξε ο Πρόσορ πριν από την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)