"Έρωτας α λα ισπανικά"

Σκηνοθεσία: Εμίλιο Μαρτίνεθ-Λάθαρο

Ερμηνεία: Κλάρα Λάγκο, Ντάνι Ροβίρα, Κάρμεν Μάτσι

Η ανορθόδοξη κωμωδία που μέσα στη κρίση έπεισε 9.500.000 Ισπανούς να επισκεφτούν τους κινηματογράφους κάνει πρεμιέρα και στη χώρα μας.

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά, ο σκηνοθέτης της μεγαλύτερης εμπορικής επιτυχίας, Μαρτίνεθ-Λάθαρο (Η άλλη πλευρά του κρεβατιού), επιστρέφει με το Spanish Affair, την ισπανική εκδοχή της γαλλικής κωμωδίας Είναι τρελοί αυτοί οι Βόρειοι, και σπάει το προσωπικό του ρεκόρ εισιτηρίων στην Ισπανία της κρίσης.

Μέσα από την ιστορία ενός θερμόαιμου Ανδαλουσιανού, ο Ισπανός σκηνοθέτης ξεδιπλώνει την περιπέτεια μιας χώρας που σπαράσσεται από τοπικιστικές διαφορές και φανατισμούς, αλλά και προβληματίζεται και ψάχνει για λύσεις.

Ο γεννημένος στη Σεβίλλη Ραφαέλ είναι ένας περήφανος Ανδαλουσιανός. Ένα βράδυ θα γνωρίσει την Αμάια, μια δυναμική κοπέλα με βασκική καταγωγή. Μετά από μια παθιασμένη νύχτα, που θα του κλέψει την καρδιά, θα γυρίσει σπίτι της, ξεχνώντας σαν μοντέρνα Σταχτοπούτα το τσαντάκι της. Αυτό είναι το καλύτερο άλλοθι για τον Ραφαέλ, που θα ταξιδέψει στην επαρχία που μένει η Αμάια, αγνοώντας την επιστροφή του σκληροπυρηνικού Βάσκου πατέρα της. Ο θαρραλέος Ανδαλουσιανός θα υποδυθεί ένα ρόλο που βέβαια δεν φανταζόταν ποτέ στη ζωή του.

Με την πόρτα ανοιχτή στη δηλητηριώδη σάτιρα, ο Ισπανός σκηνοθέτης καυτηριάζει στερεότυπα και φανατισμούς και ενώνει διαφορές και ανθρώπους. Μοναδικό όπλο το χιούμορ, το συναίσθημα, η ικανότητα να αγαπάς ακόμη και πέρα από σύνορα και προκαταλήψεις. Συζητήσεις, παρεξηγήσεις, απολαυστικές ατάκες και ολοκληρωμένες ερμηνείες από τους τέσσερις πρωταγωνιστές, συνθέτουν μια απολαυστική κωμωδία, που όμως δεν της λείπει η τόλμη και, κυρίως, η καλλιτεχνική ωριμότητα ενός δημιουργού που δεν περνά ποτέ απαρατήρητος.

"Μαρίνα"

Σκηνοθεσία: Στιν Κόνινξ

Ερμηνεία: Ματέο Σιμόνι, Κρίστιαν Καμπάνια, Λουίτζι Λο Κάσιο

Παίρνοντας ως σημείο αφετηρίας τις παιδικές αναμνήσεις του διάσημου Ιταλού συνθέτη και τραγουδιστή Ρόκο Γκρανάδα, ο οποίος έγινε ευρέως γνωστός με το τραγούδι "Marina", o Στιν Κόνινξ υπογράφει μια απολύτως αξιοπρεπή και άξια προσοχής ταινία.

Η ιστορία του φιλμ ξεκινά το 1948. Ο δεκάχρονος Ρόκο ζει σε ένα πανέμορφο βουνό, μέχρι που ο πατέρας του αποφασίζει να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για την οικογένειά του. Οι ευτυχισμένες μέρες είναι παρελθόν, καθώς τα γκρίζα τοπία των μεταλλωρυχείων του Βελγίου γίνονται η νέα πραγματικότητα. Για χρόνια, οι παγωμένοι χειμώνες και μια άγνωστη κουλτούρα είναι η νέα του ζωή. Ο Ρόκο βάζει σκοπό της ζωής του να ξεχωρίσει. Η μουσική και ο έρωτας θα τον βοηθήσουν να αποδράσει από τη σκληρή καθημερινότητα. Στο πρόσωπο της νεαρής Μαρίνα θα βρει τη μούσα του. Το πάθος, η αφέλεια, η αληθινή ζωή και η μουσική θα μπλεχτούν στη μεγάλη οθόνη, σε μια ιστορία που ακολουθεί μέχρι το τέλος μια ξέφρενη πορεία αισιοδοξίας και διάθεσης για ζωή.

Μια τέτοια ταινία δεν θα μπορούσε παρά να συνοδεύεται κι από ένα ατμοσφαιρικό και νοσταλγικό σάουντρακ. Κερασάκι στην τούρτα η εμφάνιση του Rocco Granata, σε ηλικία 75 ετών σήμερα, στον ρόλο ενός πωλητή ακορντεόν που διακρίνει το ταλέντο του νεαρού πρωταγωνιστή, δηλαδή του εαυτού του.

"Σουπερχόνδριος"

Σκηνοθεσία: Ντάνι Μπουν

Ερμηνεία: Ντάνι Μπουν, Άλις Πολ, Καντ Μεράντ

Γαλλική κωμωδία με πρωταγωνιστή τον Ντάνι Μπουν στον ρόλο ενός μοναχικού, υποχόνδριου φωτογράφου. Ο Ρομαίν είναι 40 χρόνων, δεν είναι παντρεμένος, δεν έχει παιδιά. Η δουλειά του ως φωτογράφου για το διαδικτυακό ιατρικό λεξικό δεν βοηθάει την οξεία υποχονδρία του, που για χρόνια καθορίζει τη ζωή του, υποβιβάζοντάς τον σε ένα σάκο με φοβίες και νευρώσεις. Ο μοναδικός του φίλος, ο γιατρός Ντιμίτρι Ζβένκα, έκανε το τραγικό λάθος να τον σνομπάρει. Όπως θα καταλάβατε, ο Γάλλος κωμικός ηθοποιός (Είναι τρελοί αυτοί οι Βόρειοι), ο οποίος κάθεται και στην καρέκλα του σκηνοθέτη, ερμηνεύει τον υποχονδριακό φωτογράφο που λόγω κάποιου ελαττώματος προκαλεί προβλήματα, αλλά και γέλιο στους γύρω του.

Κλασικό δείγμα του τυποποιημένου γαλλικού κινηματογράφου, που κλείνει το μάτι στο Χόλιγουντ και γεμίζει τα ταμεία. Ανώδυνη καλοκαιρινή απόλαυση.

"Parker"

Σκηνοθεσία: Τέιλορ Χάκφορντ

Ερμηνεία: Τζέισον Στέιθαμ, Τζένιφερ Λόπεζ, Νικ Νόλτε

Ο Τζέισον Στέιθαμ ενσαρκώνει τον "κλέφτη με συνείδηση", που στο παρελθόν έχουν ερμηνεύσει ο Λι Μάρβιν και πρόσφατα ο Μελ Γκίμπσον. Ο Πάρκερ είναι ένας κλέφτης με ακεραιότητα. Έχει συνείδηση και κώδικα τιμής. Δεν κλέβει ποτέ χρήματα από ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

Όταν του τη φέρνουν οι συνεργάτες του σε μια ληστεία τράπεζας, ορκίζεται εκδίκηση και τους ακολουθεί σε μια επόμενη "δουλειά", μια κλοπή κοσμημάτων στο Παλμ Μπιτς.

Κακοποιοί και μοιραίες γυναίκες, χιούμορ και βία στο καλοφτιαγμένο θρίλερ του Χάκφορντ. Πολύ σκληρός για να πεθάνει αποδεικνύεται και ο Τζέισον Στέιθαμ και άκρως εντυπωσιακή η παρουσία της Τζένιφερ Λόπεζ στο πλευρό του.

"Έλα να πάρεις τον καφέ σε μας" (1970) (επανέκδοση)

Σκηνοθεσία: Αλμπέρτο Λατουάντα

Ερμηνεία: Ούγκο Τονιάτσι, Πιέρο Κιάρα

Μαύρη κωμωδία που βασίζεται στη νουβέλα του Ιταλού Πιέρο Κιάρα "La spartizione" ("Ο διαμελισμός"). Η ταινία του Αλμπέρτο Λατουάντα αφηγείται την "ερωτική" ιστορία ενός δημοσίου υπαλλήλου με τρεις ανύπαντρες αδελφές στη φασιστική Ιταλία του '30.

Ο Παρουτζίνι είναι ένας ευσυνείδητος εφοριακός υπάλληλος. Η προσοχή του είναι στραμμένη στις αδελφές Ταταμάντζι,οι οποίες κληρονόμησαν μια τεράστια περιουσία.

Με τον Ούγκο Τονιάτσι, ως ευσυνείδητο εφοριακό, να περιφέρεται από... άλλο πλανήτη, η πρόσκληση από τις τρεις αδελφές για έναν καφέ θα έχει απρόοπτες εξελίξεις.

Αιχμηρό σχόλιο για τη γέννηση του φασισμού, χωρίς στιγμή να θυσιάζεται το χιούμορ και οι κωμικοτραγικές καταστάσεις.