to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μ. Γιαννακάκη: Μετά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπ. Δικαιοσύνης τίποτα πια δεν είναι το ίδιο στην ελληνική κοινωνία

Μετά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Δικαιοσύνης τα τελευταία δυόμισι χρόνια τίποτα πια δεν είναι το ίδιο στην ελληνική κοινωνία, αφού πλέον είναι πραγματικότητα κάποια ζητήματα που πριν από μερικά χρόνια θεωρούνταν θέματα ταμπού, εκτίμησε από τη Θεσσαλονίκη η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη.


Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, το νομοθέτημα για την ίση μεταχείριση, και την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Παράλληλα, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαβούλευση το νομοσχέδιο με το οποίο θα κυρωθεί μετά από πολλά χρόνια η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης κατά της βίας των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. «Πρόκειται για μια Σύμβαση η οποία υπεγράφη από την Ελλάδα τον Μάιο του 2011 χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρξει η οποιαδήποτε πολιτική βούληση προκειμένου να επικυρωθεί, να αποτελέσει νόμο του κράτους, και φυσικά να εφαρμοστεί και να αντιμετωπίσει ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως είναι η βία κατά των γυναικών, και η ενδοοικογενειακή βία».

Η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαπίστωσε ότι πρόκειται για «φαινόμενα τα οποία δυστυχώς έχουν αυξηθεί πάρα πολύ τα χρόνια της κρίσης, και αποτελούν μια γάγγραινα στα θεμέλια των κοινωνιών». Μάλιστα, σύμφωνα με μια έρευνα του think tank της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδεικνύει ότι η βία κατά των γυναικών είναι η νούμερο ένα αιτία παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις 28 χώρες της Ε.Ε, με την επόμενη αιτία να είναι σε πολύ χαμηλότερη κλίμακα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης η κ. Γιαννακάκη σημείωσε πως πρόκειται για «πάρα πολύ σημαντικό κείμενο, γιατί όταν υπεγράφη το 2011 ήταν το πρώτο διεθνές κείμενο το οποίο είχε μια ολιστική αντιμετώπιση στα θέματα βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας», ενώ για πρώτη φορά υπάρχει σε διεθνές κείμενο η έννοια της ταυτότητας φύλου και του κοινωνικού φύλου.

Παράλληλα, η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην πρόληψη, κάτι πολύ σημαντικό, ενώ αντιμετωπίζει τον θήτη πέρα από την ποινική πλευρά που αφορά τη δικαιοσύνη, και ως έναν πολίτη ο οποίος είναι άρρωστος και πρέπει να θεραπευτεί και να ιαθεί από τις συμπεριφορές τις οποίες παρουσιάζει.
Τέλος, σε σχέση με τον προγραμματισμό της γενικής γραμματείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το επόμενο διάστημα η κ. Γιαννακάκη δήλωσε πως «υπάρχουν πάρα πολλά σχέδια όπως είναι τα προγράμματα με το Γραφείο Δημοκρατίας και Θεσμών του ΟΑΣΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί και η ελληνική διοίκηση και κατ’ επέκταση και η ελληνική κοινωνία σε θέματα ρατσισμού, μισαλλοδοξίας, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα».

Select Respect Forum

Η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη το πρωί της Πέμπτης προκειμένου να συμμετάσχει στο «Select Respect Forum», ένα φόρουμ που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πράξη, την κοινωνική ένταξη, τις διακρίσεις και την διαφορετικότητα, το οποίο λαμβάνει χώρα για τρεις μέρες (23,24 25/11) στον πολυχώρο ΦΙΞ in Art.

Το φόρουμ διοργανώνεται από το δίκτυο Select Repsect, ένα δίκτυο που δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2016 με σκοπό να προωθήσει την συνεργασία οργανώσεων που δραστηριοποιούνται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταπολέμηση των διακρίσεων και του ρατσισμού (περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ).

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)