to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:11 | 05.09.2014

Πολιτική

Καταψηφίζει το άρθρο 2 του αντιρατσιστικού ο ΣΥΡΙΖΑ

Την Τρίτη τελικά η ψηφοφορία (ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί ονομαστική). Με χθεσινή τροπολογία αυξάνονται τα κατώτατα όρια ποινών για εγκλήματα με ρατσιστικό κίνητρο, ενώ προβλέπεται ακόμα και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το άρθρο .


Καταψηφίζει το άρθρο 2 του αντιρατσιστικού ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε τις σοβαρές ενστάσεις του για το άρθρο 2 επικαλούμενος την ποινικοποίηση της άποψης, ενώ και η Μαρία Ρεπούση τάσσεται κατά της επίμαχης διάταξης, η οποία, όπως είπε, «στρέφεται κατά της ελεύθερης έκφρασης γνώμης». «Συζητάμε για ένα πουκάμισο αδειανό» δήλωσε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, από το βήμα της Βουλής. Μάλιστα τόνισε ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και πρόσθεσε ότι «υπάρχει καλοδεχούμενη καταγγελία του λόγου του μίσους, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, όμως λείπουν η τιμωρία της πράξης καθ’ αυτής ως ειδεχθούς και με επιβαρυντικό τρόπο», ενώ διαπίστωσε και «έλλειψη προστασίας προς τα θύματα». Παράλληλα, ο κ. Βούτσης αναφερόμενος στο άρθρο 2, για τις Γενοκτονίες, δήλωσε ότι «έχουμε καταθέσει αντιρατσιστική πρόταση νόμου και αυτή θα αποτελέσει ένα από τα πρώτα νομοθετήματα που θα περάσουν με ευρύτατη συμφωνία της Βουλής σε μια προσεχή διακυβέρνηση της Αριστεράς».

Διαφοροποίηση Ρεπούση από το κόμμα της

Η Μαρία Ρεπούση σημείωσε ότι θα καταψηφίζει το άρθρο 2 για τις γενοκτονίες και θα ψηφίσει «παρών» για τα υπόλοιπα άρθρα. «Διαχωρίζω πλήρως την στάση μου από την θέση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς. Δηλώνω παρών για το όλο σχέδιο νόμου» δήλωσε η κ. Ρεπούση από το βήμα της Βουλής όσον αφορά το αντιρατσιστικό. Η βουλευτής έκανε λόγο για «θεσμική διάκριση στην βάση του σεξουαλικού τους προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου», τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο «προσαρμόστηκε στην δεξιά ατζέντα της κυβέρνησης και τις προνομιακές σχέσεις που διατηρεί με τα ρατσιστικά και ομοφοβικά ακροατήρια».

Σύμφωνο συμβίωσης

Αποδεκτή έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου την τροπολογία του ΠαΣοΚ με την οποία αυξάνει το ελάχιστο της ποινής για κάθε αδίκημα που τελείται το ρατσιστικό κίνητρο. Όσον αφορά πάντως την τροπολογία που είχε καταθέσει το ΠαΣοΚ, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ, για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο κ. Αθανασίου επανέλαβε ότι το ζήτημα αυτό χρήζει ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης νομικής επεξεργασίας, παραπέμποντας το θέμα στο αστικό οικογενειακό δίκαιο όπου πρέπει η όποια ρύθμιση να ενταχθεί.

(Πηγή: efsyn.gr)

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας, ζήτησε από το προεδρείο να πραγματοποιηθεί και τρίτη συνεδρίαση για να συζητηθεί επαρκώς το νομοσχέδιο. Το προεδρείο απάντησε ότι το θέμα θα εξεταστεί και θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των εγγεγραμμένων ομιλητών.

Η παρέμβαση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη σημερινή (Παρασκευή 5/9) συζήτηση στη Βουλή. Ανάμεσα στα άλλα, τόνισε: «Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε την αρχική μας εκτίμηση: βασική της μέριμνα είναι να ξεφορτωθεί το ζήτημα, να καλύψει τυπικά την υποχρέωσή της ενσωματώνοντας μια ευρωπαϊκή οδηγία»

Π. Κουρουμπλής στη συζήτηση του αντιρατσιστικού

Μαρία Κανελλοπούλου στη συζήτηση του αντιρατσιστικού

Ο Νίκος Βούτσης στη συζήτηση του αντιρατσιστικού

Τοποθέτηση της Μαρίας Μπόλαρη

-------------

Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής, κατά πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΔΗΜΑΡ), στο Γ΄θερινό τμήμα της Βουλής την περασμένη Τρίτη 2/9. Η ψηφοφορία επί των άρθρων έγινε σήμερα. 

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» (σημείωσε πως το νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας σύγχρονης αντιρατσιστικής νομοθεσίας), ενώ εξεδήλωσε την πρόθεσή του να καταψηφίσει το άρθρο 2, υπογραμμίζοντας πως το άρθρο αυτό ποινικοποιεί την ελευθερία της έκφρασης. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να διευρύνει και σε ομόφυλα ζευγάρια το σύμφωνο συμβίωσης.

Το νομοσχέδιο καταψήφισαν οι ΑΝ.ΕΛΛ., ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή. Υπενθυμίζεται ότι επανεκατατέθηκαν και οι τέσσερις καίριες τροπολογίες της ΔΗΜΑΡ με τις αιτιολογικές εκθέσεις. 

Διβάστε αναλυτικά εδώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)