to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:12 | 30.03.2024

Πολιτισμός

Ιστορικός περίπατος ENA γύρω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Κυριακή 7.4

Ο Κύκλος Πολιτισμικής Πολιτικής του ΕΝΑ προσκαλεί στον ιστορικό περίπατο «Δύο αιώνες νεότερης ιστορίας γύρω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο» την Κυριακή 7 Απριλίου και ώρα 13:00


Με τη συγκεκριμένη δράση συνεχίζεται, μετά την ξενάγηση στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η θεματική σχετικά με τα δημόσια μουσεία και τον ρόλο τους για μια προοδευτική πολιτισμική πολιτική. Αυτή τη φορά επιλέγεται ένα αρχαιολογικό μουσείο, το μεγαλύτερο της χώρας. Κεντρικό σκεπτικό είναι η αναγκαιότητα για μια νέα μουσειακή πολιτική, στον αντίποδα της κυρίαρχης νεοσυντηρητικής και συνάμα ιδιωτικοοικονομικής αντίληψης, η οποία θα εντάσσει τα μουσεία στην καθημερινή ζωή της κοινωνίας και, ταυτόχρονα, θα τα γεμίζει με αυτή, αναδεικνύοντάς τα σε πεδίο συγκρότησης δημόσιου χώρου και πολύτιμο αγαθό που πρέπει να διαφυλαχθεί.

Ο ιστορικός περίπατος αφηγείται μια γοητευτική και συνάμα πολυκύμαντη ιστορία που ξεκινάει πριν από δύο αιώνες, από ένα οικόπεδο που ήταν αμπέλι, κατόπιν έγινε  λέσχη των Βαυαρών στρατιωτών, σημείο ανέγερσης του μεγαλύτερου μουσείου του αρχαίου κόσμου, τόπος αγωνιώδους απόκρυψης αρχαιοτήτων ενόψει πολέμου, εμβληματικό σημείο της Εθνικής Αντίστασης στην Κατοχή, μάρτυρας της φοιτητικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου, κιβωτός αστείρευτων εκθέσεων. Ένας τόσο δα τόπος στην καρδιά της Αθήνας έζησε τη γέννηση και τις περιπέτειες της χώρας συνομιλώντας με τον ιστορικό χρόνο κάθε φορά.

Η ξενάγηση θα γίνει από τον κ. Κώστα Πασχαλίδη, Δρ. Αρχαιολογίας, επιμελητή αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Ημέρα δράσης: Κυριακή 7 Απριλίου

Ώρα & σημείο συνάντησης: 12:45 στα «σκαλιά» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Διάρκεια περιπάτου: 90 λεπτά (θα ακολουθήσει καφές και συζήτηση στον κήπο του Μουσείου)

Συμμετοχή: δωρεάν

Όριο συμμετεχόντων: 50 άτομα

  • Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Πέμπτη 4 Απριλίου στο [email protected]

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)