to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:53 | 24.08.2014

Διεθνή

48 ημέρες σφαγής στη Γάζα - Νετανιάχου: «Θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί οι ισραηλινές επιδρομές» (συνεχής ενημέρωση)

15 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα και περισσότεροι από 30 τραυματίστηκαν. Ο απολογισμός των νεκρών από τις 8 Ιουλίου αυξήθηκε σε 2.113 ανθρώπους, ενώ άλλοι 10.660 έχουν τραυματιστεί.. Στην ισραηλινή πλευρά καταμετρώνται 68 νεκροί, 64 στρατιωτικοί και τέσσερις πολίτες


Διαβάστε σχετικά: Εφιάλτης για τα παιδιά η σφαγή στη Γάζα: 469 έχουν σκοτωθεί, 370.000 χρήζουν ψυχοκοινωνικής βοήθειας // Βομβαρδίζουν τη Γάζα, στοχεύουν την Παλαιστινιακή επαναπροσέγγιση

Συνεχής ενημέρωση

Κυριακή 24/8 

19:50 Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε σήμερα ότι η στρατιωτική δράση στη Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσε να συνεχιστεί επ΄αόριστον, καθώς το Ισραήλ άρχισε να θέτει στο στόχαστρο πολυώροφα κτίρια στη Γάζα.


Η επίθεση του Ισραήλ θα προχωρήσει "΄έως ότου επιτευχθούν οι στόχοι μας", είπε ο Νετανιάχου. Πρόσθεσε πως η σύγκρουση θα μπορούσε να συνεχιστεί και κατά το σχολικό έτος, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε την επίθεσή του θέτοντας στο στόχαστρο για πρώτη φορά πολυώροφες κατοικίες, περιλαμβανομένης μιας πενταώροφης και μιας επταώροφης πολυκατοικίας σήμερα και μιας πολυκατοικίας 13 ορόφων χθες.

Ο Άσραφ αλ-Κέντρα, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως 15 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα και περισσότεροι από 30 τραυματίστηκαν, προσθέτοντας ότι ο απολογισμός των νεκρών από τις 8 Ιουλίου αυξήθηκε σε 2.113 ανθρώπους, ενώ άλλοι 10.660 έχουν τραυματιστεί.

Σήμερα το απόγευμα, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν μία μητέρα και τρία από τα παιδιά της, αφού έπληξαν μια κατοικία στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, δήλωσαν ιατρικές πηγές.

18: 38 Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι σκότωσε σήμερα έναν από τους ταμίες της Χαμάς, τον Μοχάμεντ αλ-Ουλ, στην πόλη της Γάζας, συνεχίζοντας έτσι τις στοχευμένες δολοφονίες αξιωματούχων της ισλαμικής οργάνωσης.

Ο Μοχάμεντ αλ-Ουλ «ήταν ένας από τους σημαντικούς δρώντες μεταξύ των προσώπων της Χαμάς που συνδέονται με δραστηριότητες μεταφοράς χρημάτων που κατευθύνονται για την κατασκευή τρομοκρατικών υποδομών στη Γάζα όπως οι σήραγγες, και για τον λόγο αυτόν ήταν ένας σημαντικός στόχος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Αριέ Σαλικάρ.
Σκοτώθηκε από μία αεροπορική επιδρομή ενώ βρισκόταν στη συνοικία βόρεια Ριμάλ μέσα σε πολιτικό αυτοκίνητο.

 

12:40 Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί μέχρι να αποκατασταθεί η ασφάλεια του εβραϊκού κράτους, ενώ προειδοποίησε τους κατοίκους της Γάζας να απομακρυνθούν από οποιαδήποτε θέση όπου αναπτύσσουν τρομοκρατική δράση παλαιστίνιοι μαχητές, τονίζοντας ότι οι εγκαταστάσεις αυτές πιθανόν να πληγούν από βομβαρδισμούς.

"Η στρατιωτική επιχείρηση που άρχισε στις 8 Ιουλίου θα συνεχιστεί μέχρι να πετύχει το στόχο της και αυτό μπορεί να πάρει χρόνο", τόνισε ο Νετανιάχου από το Τελ Αβίβ στις δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. 

"Καλώ τους κατοίκους της Γάζας να απομακρυνθούν αμέσως από κάθε σημείο από το οποίο η Χαμάς πραγματοποιεί τρομοκρατική δράση. Κάθε ένα από τα σημεία αυτά αποτελεί στόχο για εμάς", δήλωσε την επομένη της ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης που ισοπέδωσε πολυκατοικία 13 ορόφων στη Γάζα. 

 

10:30 Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, ενώ επέβαιναν σε μοτοσικλέτα στην πόλη της Γάζας, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, 48η ημέρα της σφαγής. Τα θύματα υπέκυψαν στα τραύματά τους, ενώ πέντε ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Ο ισραηλινός στρατός δεν προέβη σε κανένα σχόλιο για την επιδρομή αυτή και παραμένει ασαφές αν οι δύο νεκροί ήταν μέλη ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης (πηγή: maannews.net). 

Η Αίγυπτος που προσπαθεί να μεσολαβήσει για την επίτευξη μιας εκεχειρίας μεταξύ της Χαμάς, υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας, και του Ισραήλ, απηύθυνε έκκληση χθες προς τις δύο πλευρές για διακοπή των εχθροπραξιών και επανάληψη των συνομιλιών. Η εκεχειρία κατέρρευσε την Τρίτη.

9:45 Ρουκέτες ερρίφθησαν από τη Συρία κατά των κατεχομένων από το Ισραήλ Υψιπέδων του Γκολάν

8:50 Γάζα: Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή ισοπέδωσε πολυκατοικία

Σάββατο 23/8 

21:00 Πολυόροφο συγκρότημα κατοικιών κατέστρεψαν ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στο κέντρο της Γάζας, 16 τραυματίες-μεταξύ αυτών και παιδιά- αναφέρουν οι Παλαιστίνιοι.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι το κτίριο, αποτελούσε κέντρο διοίκησης μαχητών της Χαμάς. Στο κτίριο διέμεναν 44 οικογένειες.

15:45 Η Αίγυπτος κάλεσε σήμερα το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους να δεχθούν μια επ΄ αόριστον κατάπαυση του πυρός και να επαναλάβουν τις έμμεσες συνομιλίες στο Κάιρο για τον τερματισμό της κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει σε δήλωσή του το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

 

13:38 Μαδούρο: Σύγχρονος Ηρώδης ο Νετανιάχου

Στη Βενεζουέλα, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο αποκάλεσε τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου "σύγχρονο Ηρώδη" και δήλωσε ότι η χώρα του προσφέρεται να αναλάβει τη φροντίδα των παιδιών που έμειναν ορφανά στη σύγκρουση στη Γάζα.

13:23 Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μ. Αμπάς ζητεί άμεση επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε σήμερα να επαναληφθούν γρήγορα οι συνομιλίες που διεξάγονται με τη μεσολάβηση του Καΐρου ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους και την περασμένη εβδομάδα απέτυχαν να βάλουν ένα τέλος στην κρίση στη Γάζα.

13:17 Πέντε Παλαιστίνιοι, μέλη της ίδιας οικογένειας, ανάμεσά τους δύο γυναίκες και δύο παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα όταν το σπίτι τους επλήγη από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών υγείας, 47η ημέρα της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.


Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε από το πρωί είκοσι στόχους στο έδαφος αυτό και σε βομβαρδισμό επλήγη το σπίτι αυτό.

Τα πέντε θύματα -ένας 28χρονος άνδρας, η σύζυγός του, 26 ετών, οι γιοι τους, τριών και τεσσάρων ετών αντίστοιχα και η 45χρονη θεία του άνδρα- έχασαν τη ζωή τους μέσα στο σπίτι τους κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό του Νουσεϊράτ. 

Προηγούμενος απολογισμός, λίγο μετά την επιδρομή που πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί, έκανε λόγο για τρεις νεκρούς και πέντε τραυματίες, αλλά γιατροί στο νοσοκομείο Αλ-Ακσα στην περιοχή Ντέιρ αλ-Μπάλαχ ανακοίνωσαν αργότερα ότι δύο από τους τραυματίες υπέκυψαν στα τραύματά τους.

9:45 Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ένα ισραηλινό πλήγμα στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσαν παλαιστινιακές ιατρικές πηγές σήμερα, καθώς ξημερώνει η 47η ημέρα της σύγκρουσης.

Τα τρία θύματα βρίσκονταν σε μια οικία στον καταυλισμό προσφύγων Νουσεϊράτ, όπου άλλα πέντε πρόσωπα τραυματίστηκαν, δήλωσε ο επικεφαλής των παλαιστινιακών υπηρεσιών άμεσης βοήθειας, ο Άσραφ αλ Κούντρα.

 
Smoke rises following what witnesses said were Israeli air strikes in Gaza August 23, 2014.  REUTERS-Ahmed Zakot
 
 

Τα γεγονότα της Παρασκευής 22/8

«Θα πληρώσει ακριβά» το θάνατο του 4χρονου αγοριού στη Λωρίδα της Γάζας προειδοποίησε τη Χαμάς ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου μέσω εκπροσώπου του ο οποίος ανέφερε ότι το Ισραήλ θα εντείνει τις επιχειρήσεις του.

 

«Η Χαμάς θα πληρώσει ακριβά για αυτήν την επίθεση. (Ο στρατός και οι υπηρεσίες πληροφοριών) θα εντείνουν τις επιχειρήσεις τους μέχρι πετύχουν το στόχο» της στρατιωτικής επιχείρησης «Προστατευμένη Παρυφή» που ξεκίνησε την 8η Ιουλίου, δήλωσε χτες Παρασκευή ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης σύμφωνα με έναν από τους εκπρόσωπούς του, τον Οφίρ Γκέντελμαν.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, παλαιστινιακό βλήμα εξερράγη κοντά σε παιδικό σταθμό με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα παιδί στην περιοχή Σντοτ Νεγκέβ. .

Πρόκειται για το τέταρτο θύμα από πλευράς Ισραήλ που σκοτώνεται από τις 8 Ιουλίου. Ενώ περισσότεροι από 2.000 παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια των βομβαρδισμών.

Νωρίτερα, ρουκέτα από τη Γάζα έπληξε συναγωγή στην πόλη Ασντόντ του Ισραήλ, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές και να τραυματιστούν τουλάχιστον τρία άτομα από θραύσματα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ.

Νετανιάχου: «Η Χαμάς είναι το Ισλαμικό Κράτος. Το Ισλαμικό Κράτος είναι η Χαμάς. Είναι οι εχθροί όλων των πολιτισμένων χωρών»

Την ίδια ώρα η ισραηλινή κυβέρνηση χρησιμοποίησε τη φωτογραφία της εκτέλεσης του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ την οποία ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter προκειμένου να καταγγείλει τη Χαμάς συνδέοντάς την με το Ισλαμικό Κράτος, την εξτρεμιστική οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία αυτή. Η φωτογραφία αποσύρθηκε έπειτα από σωρεία επικρίσεων.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δημοσίευσε αυτήν την φωτογραφία την οποία συνέδεσε με εκείνη όπου απεικονίζονται μαχητές της Χαμάς οι οποίοι μεταφέρουν το πτώμα ενός άνδρα που εκτέλεσαν για «συνεργασία» με το Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου καταφέρθηκε εναντίον του ισλαμιστικού κινήματος που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας και έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του: «η Χαμάς είναι το Ισλαμικό Κράτος. Το Ισλαμικό Κράτος είναι η Χαμάς. Είναι οι εχθροί όλων των πολιτισμένων χωρών».

Ο επίσημος λογαριασμός του υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε στη συνέχεια το ίδιο σύνθημα διαβεβαιώνοντας ότι «οι ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Χαμάς είναι οι εχθροί της ειρήνης και όλων των πολιτισμών κρατών».

Αργότερα ωστόσο το υπουργείο έσβησε αυτό το μήνυμα από το Twitter και ένας υπεύθυνος επιβεβαίωσε, χωρίς να κατονομαστεί, ότι το να «χρησιμοποιηθεί αυτή η φωτογραφία ήταν ανάρμοστο».

Ένας εκ των ηγετών της Χαμάς, ο Έζατ αλ Ρισκ κατηγορηματικά απέρριψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook «την απόπειρα του Νετανιάχου να συσχετίσει τη Χαμάς με μια άλλη οργάνωση, κάνοντας λόγο για μια «εκστρατεία παραπληροφόρησης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)