to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:45 | 29.08.2014

πηγή: tovima

Διεθνή

Η Ευρώπη ζητά νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Εντείνονται οι φωνές στην Ευρώπη που καλούν την ΕΕ να επιβάλλει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μετά τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι ρώσοι στρατιώτες μάχονται μαζί με τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.



Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ συναντήθηκαν την Παρασκευή στο Μιλάνο για να εξετάσουν πιθανά νέα μέτρα εν όψει της Συνόδου των ευρωπαίων ηγετών που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις Βρυξέλλες.

Την Παρασκευή, ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ο Μαρκ Ρούτε είπε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν έχουν αλλάξει τη συμπεριφορά της Μόσχας στην ανατολική Ουκρανία και είπε ότι θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει επιπλέον μέτρα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το υπουργικό συμβούλιο, ο Ρούτε είπε ότι η παρουσία της Μόσχας στην Ουκρανία είναι «εξαιρετικά ανησυχητική και παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία».

«Δεν το αποδεχόμαστε» είπε και τόνισε ότι «δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επιπλέον κυρώσεων».

Ωστόσο, ο ολλανδός πρωθυπουργός είπε ότι το να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ δεν θα συμβάλλει στο να βρεθεί λύση.

Στο Μιλάνο, οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν την πιθανότητα της επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Βενιζέλος: Να φύγουμε από την ένταση στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, δήλωσε ότι εξετάζονται όλες οι πιθανότητες, εκτός από την στρατιωτική δράση, για να τιμωρηθεί η Ρωσία επειδή επέλεξε «τον λάθος δρόμο».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι έτοιμη να προχωρήσει με πιθανά νέα μέτρα κατά της Ρωσίας, καθώς η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη» δήλωσε ο εσθονός υπουργός Εξωτερικών Ούρμας Παέτ.

Κανείς υπουργός δεν αναφέρθηκε στα μέτρα που εξετάζονται.

«Αυτά είναι μήλα από την Πολωνία. Ο κύριος Πούτιν λέει ότι είναι δηλητηριώδη» είπε ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντεκ Σικόρσκι, μοιράζοντας στους δημοσιογράφους μήλα, σε μία αναφορά στο ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές φρούτων και οπωροκηπευτικών από την Πολωνία.

Η επιβολή νέων κυρώσεων θα πρέπει να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών μελών της ΕΕ, μία προϋπόθεση που δυσκολεύει τη λήψη συγκεκριμένης απόφασης.

Από την πλευρά του, ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ είπε ότι «μόνο οι κυρώσεις δεν αρκούν», διότι ο ρώσος πρόεδρος «είναι έτοιμος να θυσιάσει τον λαό του».

Η ΕΕ πρέπει να προσφέρει «κάθε δυνατή υποστήριξη, υλική και οικονομική» στο Κίεβο σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, υποστήριξε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Λίνας Λινκέβιτσιους.
Η κατάσταση στην Ουκρανία κινδυνεύει να βγει «εκτός ελέγχου» με μια «απευθείας σύγκρουση» μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών στρατευμάτων, προειδοποίησε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

«Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η κατάσταση, που ήταν ήδη επικίνδυνη στην ανατολική Ουκρανία, έχει περάσει σε νέα διάσταση» είπε ο Σταϊνμάγερ.

«Οι παραβιάσεις των συνόρων, τις οποίες παρατηρούμε, μας κάνουν να φοβόμαστε ότι η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου. Γι' αυτό πρέπει να βάλουμε ένα τέλος, αν θέλουμε να αποφύγουμε μια απευθείας στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων» πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός.

Ο Σταϊνμάγερ ζήτησε από τη Ρωσία να αφήσει «τη λογική να πρυτανεύσει» και να παίξει «με τα χαρτιά που βρίσκονται στο τραπέζι», προχωρώντας σε διαπραγματεύσεις με το Κίεβο για μια πολιτική λύση προτού είναι αργά.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς είπε ότι η Γαλλία έχει στοιχεία για «απαράδεκτη» παρέμβαση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Φαμπιούς, μιλώντας στο France 24 είπε ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα ενταθούν εάν η Μόσχα δεν αλλάξει γρήγορα συμπεριφορά.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο εμφανίστηκε επιφυλακτικός στην ιδέα επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία, η οποία κατηγορείται από τη Δύση για άμεση στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία.

«Πάντοτε ήμουν επιφυλακτικός απέναντι στις κυρώσεις» είπε ο Φίτσο στην ομιλία του στη Μπάνσκα Μπίστριτσα με την ευκαιρίας της επετείου των 70 χρόνων από τον ξεσηκωμό των Σλοβάκων εναντίον των Ναζί. «Αποφασίζοντας νέες κυρώσεις, δεν σκοπεύουμε να παρασυρθούμε από την προπαγάνδα, την παραπληροφόρηση ή τα συμφέροντα άλλων χωρών» πρόσθεσε καταχειροκροτούμενος από τους παρευρισκόμενους.

Ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις «παρεμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη στη Σλοβακία και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Πριν την Σύνοδο Κορυφής του Σαββάτου, ο ουκρανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)