to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:05 | 15.07.2014

Διεθνή

Εξελέγη πρόεδρος της Κομισιόν ο Γιούνκερ - Κατά της εκλογής του Αριστερά, Συντηρητικοί και Πράσινοι

Υπέρ του Γιούνκερ ψήφισαν 422 ευρωβουλευτές, ενώ την υποψηφιότητά του καταψήφισαν 250 μέλη της Ευρωβουλής, σε σύνολο 751 - Κατά της εκλογής του τάχθηκαν οι πολιτικές ομάδες των Συντηρητικών και της Ενωτικής Αριστεράς και των Πρασίνων


Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξελέγη την Τρίτη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς υπερψηφίστηκε από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Ευρωκοινοβουλίου. Υπέρ του κ. Γιούνκερ ψήφισαν 422 ευρωβουλευτές, ενώ την υποψηφιότητά του καταψήφισαν 250 μέλη της Ευρωβουλής, σε σύνολο 751.

Ο πρόεδρος του Σώματος, Μάρτιν Σουλτς, χαρακτήρισε την ψηφοφορία ιστορική, καθώς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκλέγεται για πρώτη φορά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με τόση ευρεία πλειοψηφία. Για την εκλογή του, ο κ. Γιούνκερ έπρεπε να συγκεντρώσει το 50% συν μία των ψήφων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλαδή 376 ψήφους.

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε η ομιλία του κ. Γιούνκερ ενώπιον της Ολομέλειας, στη διάρκεια της οποίας ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου δεσμεύτηκε για σχέδιο επενδύσεων με στόχο ενίσχυση της βιομηχανίας, ενώ έθεσε ως προτεραιότητα την καταπολέμηση της ανεργίας. Στο πλαίσιο αυτό, υποσχέθηκε τη διάθεση 300 δισ. ευρώ για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, ενίσχυση της βιομηχανίας. ενώ έθεσε ως προτεραιότητα την καταπολέμηση της ανεργίας. 

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, κατά την παρουσίαση των 10 βασικών πυλώνων της πενταετούς θητείας του, ξεκαθάρισε ότι τα προηγούμενα χρόνια η Ευρώπη προσπάθησε εν μέσω της κρίσης να επισκευάσει «φλεγόμενο αεροπλάνο εν πτήσει», παρά τα λάθη που έγιναν.

Για την Ελλάδα, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι από τη θέση του προέδρου του Eurogroup, έκανε ότι μπορούσε στη διάρκεια της κρίσης και, παρά τα λάθη που έγιναν, είναι υπερήφανος ότι αυτός ο μεγάλος λαός, όπως είπε χαρακτηριστικά, εξακολουθεί να είναι μέλος της ευρωζώνης. «Η Ελλάδα δεν ήθελε να εγκαταλείψει την Ευρώπη» τόνισε.

Την υποψηφιότητα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν, στήριξαν με τοποθετήσεις τους λίγο μετά την ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας, οι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες), της Ομάδας των Σοσιαλσιτών-Δημοκρατών και των Φιλελευθέρων. Κατά της εκλογής του τάχθηκαν οι πολιτικές ομάδες των Συντηρητικών και της Ενωτικής Αριστεράς και των Πρασίνων. Οι τρεις ομάδες διέθεταν τον απαραίτητο αριθμό για να διασφαλίσουν την εκλογή Γιούνκερ. Η επίσημη τοποθέτηση των τριών κομμάτων δεν ήταν δεσμευτική για τους ευρωβουλευτές.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εισηγήθηκε επίσημα υπέρ της υποψηφιότητας του για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 27 Ιουνίου, με 26 χώρες να ψηφίζουν υπέρ και δύο (Βρετανία και Ουγγαρία) κατά (πληροφορίες: in.gr).

 

Διαβάστε σχετικά: Τηλεφωνικές επικοινωνίες Σαμαρά με Μπάιντεν και Γιούνκερ 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)