to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:52 | 30.07.2014

Πολιτική

Εκδήλωση-διαβούλευση του ΣΥΡΙΖΑ για τα δάση: Μέτωπο προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και του δημόσιου συμφέροντος

Το πρώτο βήμα για τον συντονισμό δράσης, μέσα και έξω από τη Βουλή, για την απόκρουση του δασοκτόνου νομοσχεδίου έγινε χθες με την ανταπόκριση ενεργών πολιτών, επιστημονικών φορέων, ειδικών περί το δάσος και πολιτικών στην πρόσκληση που απηύθυνε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μέτωπο προστασίας των δασών:


 

Κκαι στην απευκταία εκείνη περίπτωση που βρεθεί το 50%+1 του θερινού τμήματος -όπως ξεκαθάρισε στην ομιλία του ο γραμματέας της Κ.Ε. Δημήτρης Βίτσας-, «η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας θα καταργήσει αμέσως μόλις αναλάβει την κυβερνητική εξουσία όλες τις διατάξεις που χαρίζουν τα δάση και τις δασικές εκτάσεις σε ιδιωτικά συμφέροντα, όπως θα κάνει το ίδιο και για τους αιγιαλούς και τις ακτές. Το νομοσχέδιο αυτό και το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς αλληλοσυμπληρώνονται. Είναι όλη η εικόνα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και των κοινωνικών αγαθών. Με την κυβέρνηση της Αριστεράς η διαχείριση των δημοσίων εκτάσεων και του φυσικού περιβάλλοντος θα γίνεται με βάση τα επιστημονικά αποδεκτά και το δημόσιο συμφέρον». (Αναλυτικό ρεπορτάζ και στην έντυπη έκδοση της Αυγής)

Συγκεκριμένα:

Με την παρουσία εκπροσώπων κομμάτων, πολιτικών κινήσεων, ΜΚΟ, επιστημονικών και συνδικαλιστικών φορέων  έγινε χθες Τρίτη 29 Ιουλίου 2014 η δημόσια διαβούλευση – εκδήλωση της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ/ ΕΕΚΕ ΥΠΕΚΑ και του Τμήματος  Οικολογίας – Περιβάλλοντος – Χωρικού σχεδιασμού. 

Τις προγραμματικές θέσεις και προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ εισηγήθηκαν ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Βίτσας (διαβάστε εδώ την τοποθέτησή του), ο Απόστολος Αλεξόπουλος, βουλευτής Β΄Αθήνας και υπεύθυνος ΕΕΚΕ ΥΠΕΚΑ, η Κατερίνα Ιγγλέζη, βουλευτίνα Χαλκιδικής και εισηγήτρια για το νομοσχέδιο εκ μέρους της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, και εκ μέρους του Τμήματος Οικολογίας – Περιβάλλοντος – Χωρικού σχεδιασμού ο Μπάμπης Μπιλίνης και η Μαρία Καλαντζοπούλου.

Οι εισηγητές τόνισαν ότι τα Δασικά Οικοσυστήματα αποτελούν κρίσιμο στοιχείο για το περιβάλλον της χώρας, για την διατήρηση της βιοποικιλότητας, για την ποιότητα ζωής των πολιτών. Η όποια επέμβαση στις δασικές περιοχές δεν πρέπει να διαταράσσει την συνέχεια του οικοσυστήματος, γι΄ αυτό το σύνταγμα της χώρας με τα άρθρα 24 και 117 προστατεύουν τα δασικά οικοσυστήματα από ασύμβατες αστικές και άλλες χρήσεις και δραστηριότητες. Με το υπό συζήτηση στο θερινό τμήμα νομοσχέδιο η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ  με έμμεσο τρόπο προσπαθεί να παρακάμψει την συνταγματική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων. Τα όποια κοινωνικά προβλήματα και εμπράγματα δικαιώματα σε πολίτες έχουν δημιουργηθεί με την πάροδο του χρόνου, τις διοικητικές αστοχίες και τον εγκλωβισμό  πολιτών σε πελατειακές λογικές  παράκαμψης των νόμων από το παλαιοκομματικό σύστημα ΝΔ –ΠΑΣΟΚ, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν παρά κατά περίπτωση βάσει τοπικού χωρικού και δημόσιου σχεδιασμού και ασφαλώς μετά την κύρωση των δασικών χαρτών, την ολοκλήρωση του κτηματολογίου, την πλήρη αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης στα πλαίσια της συνταγματικής προσταγής. 

Ο χωροταξικός – πολεοδομικός σχεδιασμός έχει χαρακτήρα όχι μόνο αναπτυξιακού σχεδίου αλλά και σχεδίου προστασίας και οι προβλέψεις του νομοτελειακά θα πρέπει να λειτουργούν ευνοϊκά, όχι μόνο για το κομμάτι εκείνο της κοινωνίας στο οποίο η αναμενόμενη ανάπτυξη θα αποφέρει τα οικονομικά οφέλη, αλλά για όλο το κοινωνικό σύνολο. Η «ιδιωτική πολεοδόμηση» που προωθείται  από την κυβέρνηση παραδίδει τον  σχεδιασμό, τη δημόσια γη και κρίσιμους περιβαλλοντικούς πόρους στην υπηρεσία ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Με τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, με τον σχεδιασμό διαχείρισης και προστασίας των φυσικών οικοσυστημάτων η γη, είτε ιδιωτική είτε δημόσια, θα πρέπει να ρυθμίζεται ως προς τη χρήση της, ενώ οι κρίσιμοι θύλακες των πολύτιμων φυσικών οικοσυστημάτων (δάση – δασικές εκτάσεις, προστατευόμενες περιοχές, παράκτιες ή παρόχθιες ζώνες), ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κοινά και δημόσια αγαθά και όχι ως πεδία εκμετάλλευσης και άντλησης υπεραξίας εις βάρος της ποιότητας ζωής σημερινών και μελλοντικών γενεών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς σε ενωτική πρωτοβουλία χωρίς πρωτοκαθεδρίες και ηγεμονισμούς  με στόχο  την ενημέρωση και ενεργοποίηση των πολιτών ενάντια σε  πολιτικές και ρυθμίσεις που στρέφονται ενάντια στην κοινωνία, το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, τα δημόσια κοινά αγαθά.  Η κρίση που βιώνει η κοινωνία δεν είναι μόνο οικονομική και κοινωνική. Είναι και πολιτισμική. Η πολιτική και οικονομική κρίση δεν μπορεί να ξεπεραστεί αν δεν ξεπεραστεί ταυτόχρονα και η οικολογική. Βρισκόμαστε ως κοινωνία και ως πολιτική εκπροσώπηση αντιμέτωποι με την πρόκληση του οικολογικού μετασχηματισμού του παραγωγικού μοντέλου, ενός μοντέλου που δεν μπορεί παρά να προϋποθέτει πριν από οτιδήποτε άλλο την υπεράσπιση της ποιότητας και του κοινόχρηστου χαρακτήρα του φυσικού μας περιβάλλοντος. 

Στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρίθηκαν και με τις παρεμβάσεις τους εμπλούτισαν την συζήτηση οι:

Τσούκαλης Νίκος (ΔΗΜΑΡ)

Βουδούρης Οδυσσέας (Κοινωνία Πρώτα)

Γιαταγάνα Χρυσούλα (ανεξάρτητοι βουλευτές)

Κλαίρη Πινιού (Κοινωνική Συμφωνία)

Φανουράκης Μιχάλης (Γραμματεία Αριστερής Προοπτικής)

Γιώργος Μπούτρης (ΔΗΚΚΙ)

Εκπρόσωποι από την περιφερειακή παράταξη «Δύναμη Ζωής» της Ρένας Δούρου, με επικεφαλής την Ερμίνα Κυπριανίδου (Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Κεντρικού Τομέα Αθήνας) και τον Χατζημπέρο Τάκη (Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Νήσων Αττικής)

Γαλιατσάτος Θοδωρής (Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων)

Εκπρόσωπος από την κίνηση «Πράττω»

Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Εκπρόσωπος του ΕΚΠΟΙΖΩ

Δημοτικές ριζοσπαστικές κινήσεις από το Λεκανοπέδιο

Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης

Επιστημονικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, δασολόγοι, δασάρχες, διευθυντές ινστιτούτων

Ενεργοί Πολίτες από συλλογικότητες προστασίας του περιβάλλοντος 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)