to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:23 | 26.04.2013

Κοινωνία

Εκδικάστηκε το αίτημα της Φωκάς για υπαγωγή στο άρθρο 99

Χρέη ύψους περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ βαρύνουν την επιχείρηση ΦΩΚΑΣ, το αίτημα της οποίας για υπαγωγή στοάρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, συζητήθηκε σήμερα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Το δικαστήριο αποφάσισε την συνέχιση των προσωρινών μέτρων προστασίαςτης εταιρείας, μέχρι την ανακοίνωση της απόφασης για το άνοιγμα ή όχι της διαδικασίας συνδιαλλαγής.


Κύρια παρέμβαση, κατά της υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 99, άσκησαν 216 εργαζόμενοι, το δημόσιο, το ΙΚΑ, εταιρείες προμηθευτές της ΦΩΚΑΣ, αλλά και το ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, το οποίο έχει στην ιδιοκτησία του 2 ακίνητα που νοικιάζει η ΦΩΚΑΣ.

 

Από την άλλη πλευρά, 281 εργαζόμενοι άσκησαν πρόσθετη παρέμβαση, υπέρ της υπαγωγής της εταιρείας στο Άρθρο 99, αλλά και η τράπεζα ALPHA BANK, ως πιστώτρια.

 

Τα χρέη και το σχέδιο εξυγίανσης

 

Τα χρέη της ΦΩΚΑΣ, όπως είπε στο δικαστήριο σύμβουλος της εταιρείας Deloitte, που ανέλαβε τη σύνταξη του σχεδίου εξυγίανσης, ανέρχονται σήμερα στο ποσό των περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων το 60% αφορά σε χρέη προς τράπεζες. Περίπου 17,5 εκατομμύρια ευρώ οφείλονται σε προμηθευτές, 448 χιλιάδες ευρώ για μισθώματα στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και περίπου 1,4 εκατομμύρια ευρώ στους εργαζόμενους, πολλοί από τους οποίους έχουν να πληρωθούν 4 μήνες ή και περισσότερο.

Περίπου 9 εκατ. ευρώ οφείλονται στο δημόσιο και στο ΙΚΑ , χρέη για τα οποία η εταιρεία προχώρησε σε ρύθμιση.

 

Σύμφωνα με τον σύμβουλο της Deloitte, το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει μεταξύ άλλων συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες αν δεχτούν, θα μετατρέψουν το 40% των διεκδικήσεων τους σε μετοχές της εταιρείας, ενώ για το υπόλοιπο ποσό θα υπάρξει πάγωμα για 3 χρόνια των τόκων και του κεφαλαίου.

Όπως είπε ο ίδιος, θα γίνει και μια «μικρή απομείωση προσωπικού» χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τον αριθμό των εργαζομένων που θα απολυθούν.

Τα χρέη προς τις τράπεζες σύμφωνα πάντα με το σχέδιο θα εξοφληθούν σε ορίζοντα 15ετίας και προς το Δημόσιο και το ΙΚΑ μέχρι το 2017.

Ο οικονομικός σύμβουλος ανέφερε ότι η ΦΩΚΑΣ βρίσκεται σε συζητήσεις με δύο πιθανούς επενδυτές, χωρίς όμως να αποκαλύψει ποιοι είναι και είπε ότι το σχέδιο εξυγίανσης είναι υλοποιήσιμο, τόσο με τους επενδυτές, όσο και χωρίς αυτούς.

Η εταιρεία ήδη άρχισε από τον περασμένο Δεκέμβριο να χρησιμοποιεί το σύστημα της μεθόδου πωλήσεων με παρακαταθήκη εμπορευμάτων. Πράγμα που σημαίνει πως επιτρέπει σε εταιρείες ρούχων να πουλάνε μέσα από την επιχείρηση του ΦΩΚΑΣ τα προϊόντα τους, έχοντας το δικό τους προσωπικό και τις δικές τους ταμειακές μηχανές και αποδίδοντας το 35% των κερδών. Ο στόχος είναι το σύστημα αυτό να εφαρμόζεται για το περίπου 70-80% των προϊόντων.

Σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο της Deloitte, η συγκεκριμένη μέθοδος κρίθηκε σκόπιμο να εφαρμοστεί, προκειμένου η ΦΩΚΑΣ να μη χρειάζεται να αγοράζει η ίδια τα εμπορεύματα καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν απαγορευτικό με δεδομένη την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Όπως κατέθεσε στο δικαστήριο, ο τζίρος της εταιρείας το 2010 ήταν 80 εκατομμύρια ευρώ και έπεσε το 2012 στα περίπου 28 εκατ.

 

Τι λένε οι εργαζόμενοι

 

Οι εργαζόμενοι που τάχθηκαν κατά του αιτήματος της ΦΩΚΑΣ για ένταξη στο άρθρο 99, εκτιμούν ότι η εταιρεία δεν θα είναι σε καμία περίπτωση βιώσιμη με τον τρόπο που λειτουργεί και πως σκοπός της είναι απλά να κερδίσει χρόνο, όπως έγινε και με άλλες εταιρείες που επεδίωξαν να μπουν στο συγκεκριμένο άρθρο, απολαμβάνοντας τις ευνοϊκές του ρυθμίσεις. Ούτως ή άλλως όπως έλεγαν οι ίδιοι, οι περισσότεροι από αυτούς είναι απλήρωτοι για διάστημα από σχεδόν 4 μέχρι 6 μήνες, ενώ συνολικά 216 άτομα έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας και κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων.

Οι εργαζόμενοι εκφράζουν την εκτίμηση ότι θα είναι αυτοί που θα «πληρώσουν» την εξυγίανση της εταιρείας με πολλές απολύσεις, ενώ για τη μέθοδο της «παρακαταθήκης» την οποία εφαρμόζει η ΦΩΚΑΣ, εκτιμούν ότι θα προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, που μέσα στα καταστήματα οι περισσότεροι υπάλληλοι θα είναι από άλλες εταιρείες και όχι από τη δική τους, με αποτέλεσμα την περεταίρω συρρίκνωση των θέσεων εργασίας. Η ΦΩΚΑΣ πάντως, δεσμεύτηκε ενώπιον του δικαστηρίου πως το όποιο κούρεμα γίνει στους πιστωτές, δεν θα αφορά στα χρέη προς τους εργαζόμενους.

Πηγή: thesstoday

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)