to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:39 | 25.08.2014

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Δ. Βίτσας: «Προσπαθούν με σενάρια για τη προεδρία να συγκαλύψουν τα προβλήματα του λαού»

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, μιλά στο Κόκκινο (Ν. Σβέρκος) για τα σενάρια για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και τις πολιτικές εξελίξεις.


  • Είδαμε προεδρολογία το Σαββατοκύριακο, συγκεκριμένα την Κυριακή..Γιατί πιστεύετε ότι ξεκίνησε τώρα αυτή η υπόθεση με τα σενάρια, με το τι θα κάνει ο κ. Κουβέλης, αν έχει υπάρξει επικοινωνία, τι θέλει βασικά το Μαξίμου και ο Ευαγγ. Βενιζέλος…

Βλέπει κανείς με ευκολία πια τι σημαίνει συνδυασμένη επικοινωνιακή πολιτική από τις εφημερίδες. Ξαφνικά το Σάββατο και την Κυριακή ξαναανέκυψε ζήτημα τι θα γίνει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τους εξής λόγους. Ο ένας λόγος έχει να κάνει με την προσπάθεια να συγκαλυφθούν τα υπαρκτά προβλήματα που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός. Πριν πέντε λεπτά τελείωσε μια συνάντηση που είχαμε με τις ενώσεις γεωργών, συνεταιρισμών γεωργών της Ημαθίας που αφορά το ζήτημα του ροδάκινου αλλά και της συνολικής αγροτικής πολιτικής νωπών προϊόντων και ιδιαίτερα φρούτων που κινδυνεύει αυτή η παραγωγή να καταρρεύσει λόγω των μέτρων που πήρε η Ε.Ε. και του εμπάργκο με το οποίο απάντησε η Ρωσία και να δημιουργήσει γενικότερο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα που θα έρθει να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα, προσπαθούν να κρύψουν τον ΕΝΦΙΑ, προσπαθούν να κρύψουν μια σειρά φορολογικές ρυθμίσεις οι οποίες έρχονται ως λαίλαπα κ.λπ. Αυτό είναι το πρώτο.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά την ανάγκη ενός παραπετάσματος καπνού σε σχέση με τις συζητήσεις που έχουν αρχίσει να γίνονται υπογείως, αλλά θα γίνονται πλέον και επισήμως, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα την επόμενη εβδομάδα.

Και το τρίτο ζήτημα αφορά το ίδιο το πρόβλημα ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να διαμορφώσει εν όψει και της ΔΕΘ και του γεγονότος ότι μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο, την εικόνα μιας δυναμικής την οποία δεν την έχει.

  • Αρκετοί ωστόσο κ. Βίτσα λένε ότι και αυτή η κίνηση, επικοινωνιακή ή ουσιαστική, όπως και να έχει, προσπαθεί να μπει και σφήνα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ, που είδαμε ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ότι υπήρξαν συναντήσεις, υπήρξε μια διάθεση για συζήτηση, εσείς μάλιστα είχατε συμμετάσχει και σε συνάντηση με τη ΔΗΜΑΡ. Πιστεύετε ότι έχει και τέτοια στόχευση αυτή η σεναριολογία;…

Είναι πολλαπλές οι στοχεύσεις. Όμως εγώ θέλω να πω τη δική μας την άποψη. Η δική μας η άποψη είναι ότι εκλογές χρειάζεται να γίνουν τώρα.. Αυτό προκύπτει και από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που έχει αλλάξει το πολιτικό σκηνικό και ηθικά τουλάχιστον απονομιμοποιεί τη κυβέρνηση να παίρνει τα μέτρα τα οποία έχει στο μεσοπρόσθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2015-2018, αλλά και 2013-2016 και αυτό έχει να κάνει με την ίδια την επιβίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Αυτό είναι το βασικό ζήτημα. Άρα εκλογές τώρα. Να μιλήσει ο λαός τώρα. Δεν μπορούμε να υποφέρουμε σαν λαός ούτε μέχρι τον Φλεβάρη, ούτε πολύ περισσότερο μέχρι το 2016. Αυτή είναι η δική μας η θέση. Δεν μπορεί αυτή η διαδικασία, εννοώ του Προέδρου της Δημοκρατίας, να υπερίπταται όλη της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Κι εμείς πολύ καθαρά έχουμε πει ότι παλεύουμε για να ανατραπεί η κυβέρνηση τώρα και θα αξιοποιήσουμε κάθε μέσο. Κι αν φτάσουμε σ΄ εκείνη τη χρονική περίοδο ή η κυβέρνηση επιλέξει να κάνει πιο πριν τις διαδικασίες, εμείς δεν θα ψηφίσουμε κανέναν για υποψήφιο Πρόεδρο. Καλούμε όλους όσους θέλουν να αλλάξει κι όλους τους βουλευτές που θέλουν να αλλάξει αυτή η κατάσταση να πράξουνε το ίδιο, χωρίς να υπεισερχόμαστε σε διαδικασίες άλλων πολιτικών δυνάμεων και άλλων πολιτικών κομμάτων, σε επίπεδο ιδιαίτερα προσώπων. Θεωρούμε ότι αυτό που λέει η ΔΗΜ.ΑΡ., ότι είναι αναγκαία μια προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου, έχει πολλά θετικά στοιχεία, αλλά αυτό ταυτοχρόνως σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η πολιτική.

  • Από κει και πέρα πάντως όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν διάφορες εκτιμήσεις από πλευράς ΜΜΕ σχετικά με το θέμα της αναβολής της παρουσίασης των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τις τέσσερις θεματικές, την ανεργία, την ανάπτυξη, τα κόκκινα δάνεια και το ζήτημα της φορολογίας. Ακούστηκαν διάφορες περιπτώσεις όπου υπήρξαν κάποιες αναφορές ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν τα βρίσκουν γι αυτά τα θέματα, δεν τα βρίσκουν γι αυτό το πάνε για πιο μετά κ.λπ. Ισχύει κάτι τέτοιο;…

Κατ΄ αρχήν δεν πρόκειται για καμία αναβολή. Ίσα-ίσα αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα –και ήταν πολύ εντυπωσιακό ότι και όλο το καλοκαίρι στην περιφέρεια έγιναν πάρα πολλές συναντήσεις, συγκεντρώσεις. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από τις 10 Ιουλίου μέχρι τις αρχές του Αυγούστου επισκεφθήκαμε την περιοχή της Ημαθίας και της Πέλλας οκτώ φορές, ξεκινώντας από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε όλες τις περιοχές της χώρας έγιναν περιοδείες, συναντήσεις και συγκεντρώσεις. Σ΄ αυτές τις περιοδείες και τι συγκεντρώσεις τι λέγαμε; Απλά παρουσιάζαμε την κατάσταση; Λέγαμε στους ανθρώπους αυτά που ήδη γνώριζαν; Όχι, λέγαμε τις προτάσεις, τις σκέψεις, τους προσανατολισμούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Σ΄ αυτή τη λογική λοιπόν πάμε να οριστικοποιήσουμε τα άμεσα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπό οποιεσδήποτε συνθήκες αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και θα αφορούν την ανακούφιση, την έναρξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και την εμβάθυνση και τις ρηξικέλευθες προτάσεις για τα ζητήματα της δημοκρατίας και συγχρόνως να πούμε τους μεσοπρόθεσμους στόχους μας, τις πολιτικές και τα εργαλεία πολιτικής που θα φτάσουμε εκεί.

Αυτά ως πιο ολοκληρωμένα, και βεβαίως δεν πρόκειται να μπει ο Αλέξης Τσίπρας στο σύνολο του προγράμματος, θα ειπωθούν τα πιο βασικά που απασχολούν τον ελληνικό λαό θα ειπωθούν στη ΔΕΘ. Πριν και μετά θα ειπωθούν ζητήματα που αφορούν επικεντρωμένα σε τομείς όπως είναι το φορολογικό, όπως είναι το ζήτημα των κόκκινων δανείων, όπως είναι το ζήτημα της ρευστότητας, το ενεργειακό. Είναι ζητήματα τα οποία έχουν άμεση σχέση με τη ζωή της ίδιας της χώρας.

  • Αναμένουμε και τη ΔΕΘ. Θα δούμε πώς θα αποκρυσταλλωθούν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ…

Θέλω να πω μια κουβέντα. Διαμορφώνεται ένα κλίμα λες και θα πούμε κάτι που είναι πρωτόγνωρο. Στην ουσία συστηματοποιούμε με πάρα πολύ καλό τρόπο αυτά που έχουμε πει. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόγραμμα. Είναι το πρόγραμμα που ψήφισε το συνέδριο. Το ζήτημα είναι να μιλήσουμε πλέον για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, μ΄ αυτή την έννοια και το κυβερνητικό πρόγραμμα του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα είναι σε άμεση αντιστοιχία και με συγκεκριμένο προσανατολισμό σε σχέση με αυτά που είπαμε στο συνέδριο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)