to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:12 | 28.08.2014

Πολιτική

«Απαγκίστρωση» στο Παρίσι: Γκρεμίζεται το «φιλολαϊκό προφίλ» της κυβέρνησης

Ούτε τα κλειστά και χωρίς ηλεκτρικό ακίνητα δεν μπορεί να εξαιρέσει από τον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση λίγο πριν τις νέες επαφές με την τρόικα στο Παρίσι στις 2 Σεπτεμβρίου - Ασαφές το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, δε θα συζητηθούν (;) εργασιακά και ασφαλιστικό


Με τον ΕΝΦΙΑ να παραμένει αγκάθι και να προκαλεί ακόμη και ενδοκυβερνητικές έριδες («εκπληκτικός φόρος» από Χρ. Λαζαρίδη – «άδικος φόρος» από Α. Λοβέρδο), η «ομάδα διαπραγμάτευσης» με την τρόικα στο Παρίσι παρουσίασε στοιχεία και εκκρεμότητες στη σύσκεψη της Τετάρτης στο Μαξίμου υπό τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Μετείχαν οι πρωθυπουργικοί σύμβουλοι Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου και οι υπουργοί Γκίκας Χαρδούβελης, Νίκος Δένδιας, Γιάννης Βρούτσης και Χαράλαμπος Αθανασίου, ενώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκπροσώπησε η υφυπουργός Εύη Χριστοφυλοπούλου καθώς ο ίδιος βρίσκεται στην Αμερική σε ιδιωτικό ταξίδι. 

Στην αποστολή θα μετέχουν από πλευράς ΠΑΣΟΚ οι Χρήστος Πρωτόπαππας και Κυριάκος Πιερρακάκης για να «παρακολουθήσουν» την πορεία των συζητήσεων. Η  σύσταση Σαμαρά ήταν να λειτουργήσουν οι μετέχοντες «ως ομάδα», ενώ τόνισε ότι «πάμε καλά» διότι «η ελληνική Οικονομία είναι σε ράλι» (εννοώντας το «ράλι» των ελληνικών ομολόγων).

 Τα «κόκκινα» δάνεια παραμένουν στην κορυφή των προτεραιοτήτων, ενώ σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης υπάρχει «συζητήσιμη» πρόταση από την τρόικα για τα επιχειρηματικά. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν έγινε νέα αναφορά στις περίφημες φοροελαφρύνσεις διότι η προβολή τους «θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ», ούτε για το θέμα των 6.500 απολύσεων που απομένουν να γίνουν στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του έτους – και για τις οποίες το ΠΑΣΟΚ ζητά «αναπροσαρμογή προς τα κάτω». Κι ενώ εντός Μαξίμου δεν έγινε συζήτηση επ΄ αυτού, η Χ. Τρικούπη, επιχειρώντας επικοινωνιακή διαφοροποίήση από τη ΝΔ, επιμένει στη διαβεβαίωση ότι «κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν πρέπει να φοβάται». Με αφορμή και τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου (στη Βουλή) ότι, τελικά, δεν θα γίνει καμία απόλυση στα οκτώ ΑΕΙ που αξιολογήθηκαν από ανεξάρτητο φορέα διότι δεν προέκυψε (από την αξιολόγηση) τέτοια ανάγκη. Κυβερνητικές πηγές πάντως επιμένουν ότι θέμα μείωσης των απολύσεων δεν τέθηκε σε καμία από τις προπαρασκευαστικές συσκέψεις και, επίσης, ότι ο αρμόδιος υπουργός Κ. Μητσοτάκης δεν έχει εξουσιοδοτηθεί... να το θέσει στο Παρίσι.

Ασφαλιστικό - εργασιακά

Μυστήριο καλύπτει και την «τύχη» του νέου ασφαλιστικού και των εργασιακών θεμάτων, με κύρια αιχμή τις ομαδικές απολύσεις. Ο κυβερνητικός εταίρος επιμένει, επίσης, ότι “στο Παρίσι δεν θα συζητηθεί κανένα από τα δύο ακανθώδη ζητήματα”, επιτείνοντας την ασάφεια και την ανησυχία για εφαρμογή της σκληρής ατζέντας με την πρώτη ευκαιρία.

Αλληλοκατηγορίες για το φιάσκο με τον ΕΝΦΙΑ

Όσο για το αγκάθι του ΕΝΦΙΑ; Το ΥΠΟΙΚ υποχρεώθηκε να εκδώσει χθες νέα ανακοίνωση αφήνοντας ανοικτό παράθυρο για βελτιώσεις στα μη ηλεκτροδοτούμενα ανοίκιαστα… αλλά χωρίς να τις προσδιορίσει χρονικά (!). Η αναφορά  “στο μέλλον” μπήκε για να εκτονώσει την ένταση της κοινωνίας και των βουλευτών της συγκυβέρνησης, οι οποίοι είχαν λάβει διαβεβαιώσεις (και…τις είχαν μεταφέρει στους ψηφοφορους τους) ότι και αυτή η κατηγορία ακινήτων θα υπαχθεί στις εκπτώσεις.

Συνεργάτες του Γκ. Χαρδούβελη επέρριπταν και χθες τις ευθύνες στην προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΟΙΚ,  τη στιγμή που ο σύμβουλος του πρωθυπουργού και εκ των πρωταγωνιστών στο “χτίσιμο” του ενιαίου φόρου ακινήτων φέρεται να τον χαρακτήρισε “καταπληκτικό φόρο”. Κι αυτό την ίδια στιγμή που άλλα κυβερνητικά στελέχη πνέουν τα μένεα, με τον Αν. Λοβέρδο να δηλώνει ευθαρσώς ότι πρόκειται… για άδικο φόρο “τον οποίον εγώ δεν ψήφισα στη Βουλή...”

Πληροφορίες: capital.gr, ΑΠΕ - ΜΠΕ

*************

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση ουραγός των ευρωπαϊκών εξελίξεων και έρμαιο των δανειστών

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα και τις συναντήσεις του πρωθυπουργού

Η κυβέρνηση προσέρχεται σε έναν ακόμα γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα έτσι ώστε να αξιολογηθεί θετικά για το ότι εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της προς τους δανειστές, δίχως να έχει να προτείνει κάποια ουσιαστική αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής. Μια κυβέρνηση δεσμευμένη στα μνημόνια και την πολιτική λιτότητας, δεν μπορεί και δεν θέλει να διαπραγματευτεί τις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας και την προστασία των ασθενέστερων στρωμάτων. Είναι και θα παραμείνει ουραγός των ευρωπαϊκών εξελίξεων και έρμαιο των δανειστών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)