to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:44 | 22.07.2014

Διεθνή

Ξεπερνούν τους 600 οι νεκροί στη Γάζα, 100.000 οι εκτοπισμένοι - Αγνοείται ισραηλινός στρατιώτης

604 Παλαιστίνιοι νεκροί μετά από 14 μέρες ισραηλινής επίθεσης. Νεκροί και 27 ισραηλινοί στρατιώτες και δύο άμαχοι πολίτες του Ισραήλ. Αγνοείται ισραηλινός στρατιώτης, άγνωστο αν είναι νεκρός ή ζωντανός. Βολές από τον ισραηλινό στρατό στα γραφεία του Αλ Τζαζίρα. Στο Κάιρο ο Μπαν Κι Μουν και ο Τζον Κέρι (ΗΠΑ) σε συνεχείς διαβουλεύσεις για σύναψη εκεχειρίας. Το Ισραήλ βομβάρδισε νοσοκομείο. Πορεία αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό σήμερα στο Σύνταγμα (7 μ.μ.)


Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Σατζίγια, συνοικίας που βομβαρδίζεται ανηλεώς τα τελευταία 24ωρα, φεύγουν όπως όπως από την περιοχή. Προορισμός τους, κάποιο άλλο σημείο της αποκλεισμένης Γάζας. Ισως σε συγγενείς, ίσως κάποιο ήδη πέρα κάθε δυνατότητας να τους φιλοξενήσει σχολείο της UNRWA.

Oι εξελίξεις των προηγουμένων ημερών, ως το βράδυ της Δευτέρας 21 Ιουλίου 2014 (4η ημέρα της χερσαίας ισραηλινής επέμβασης)

Το hashtag στο Twitter: #GazaUnderAttack και #Gaza - Η συνεχής ενημέρωση από τον βρετανικό Guardian και επίσης από το live blog του Αλ Τζαζίρα

Επιστολή του ήρωα Νορβηγού γιατρού που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Γάζα, Dr. Mads Gilbert MD PhD - Βίντεο-ντοκουμέντο: Ισραηλινός ελεύθερος σκοπευτής σκοτώνει τραυματισμένο πολίτη στα ερείπια της Σετζάγια 

----------------------

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς τα γραφεία της ΕΕ για τη Γάζα - Τρίτη 22 Ιουλίου  - «Οι ίσες αποστάσεις, ανάμεσα σε θύτες και θύματα, αποτελούν άλλοθι για τη συνέχιση της σφαγής», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ανακοίνωση και καλεί επίσης στην πορεία της Τρίτης (7 μ.μ. στο Σύνταγμα). 

----------------------

 

Μια μικρή σύνοψη των γεγονότων, ακολουθεί η συνεχής ενημέρωση:

Στο πιο πρόσφατο περιστατικό στοχοποίησης μη στρατιωτικών εγκαταστάσεων, ισραηλινά άρματα έπληξαν χθες νοσοκομείο στο κέντρο της Γάζας  σκοτώνοντας 5 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 70, απ' τους οποίους οι 20 είναι μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού. Από τις ισραηλινές οβίδες χτυπήθηκε ο τρίτος όροφος του νοσοκομείου των «Μαρτύρων αλ Άκσα», στην κεντρική περιοχή Ντέιρ αλ Μπάλαχ. Στον όροφο αυτό στεγάζονται μονάδα μια εντατικής θεραπείας και χειρουργεία. Άλλες οβίδες έπεσαν γύρω από το νοσοκομείο αναγκάζοντας τους Παλαιστίνιους αξιωματούχους να απευθύνουν έκκληση στον Ερυθρό Σταυρό να βοηθήσει στην απομάκρυνση των ασθενών.

Το τελευταίο 24ωρο οκτώ Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο κέντρο της πόλης της Γάζας. Τρεις άνθρωποι έχασαν επίσης τη ζωή τους από πυρά αρμάτων μάχης στη Σετζάγια, την ανατολική συνοικία της Γάζας, η οποία βομβαρδίστηκε άγρια την Κυριακή με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 73 άνθρωποι, άμαχοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους.Περίπου 100.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα συγκληθεί σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση με θέμα την επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από αίτημα της Αιγύπτου, της Παλαιστίνης και μουσουλμανικών κρατών. Η Νάβι Πιλάι, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είχε δηλώσει πρόσφατα ότι τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα στοιχειοθετούν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, έφτασε τη Δευτέρα στην Αίγυπτο σε μια διπλωματική πρωτοβουλία με σκοπό την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Συνεχής ενημέρωση

Τρίτη 22/7/2014 - 5η μέρα της χερσαίας επέμβασης

10.00 μ.μ.__________________________________________________________________________

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας θα εκδώσει αυστηρή οδηγία αποφυγής του διεθνούς αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν μέχρι νεοτέρας οδηγίας.  

9.55 μ.μ.__________________________________________________________________________

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λ. Φαμπιούς δήλωσε ότι δεν είναι αποδεκτό να έχουν σκοτωθεί πάνω από 600 άνθρωποι στη Γάζα και κάλεσε οι "σφαγές και οι επιθέσεις" να τερματιστούν άμεσα.

"Δεν ήταν αποδεκτό όταν τα εδάφη μιας χώρας απειλούνταν από πυραύλους, η απάντηση σε αυτό όμως δεν μπορεί να είναι δυσανάλογη", τόνισε ο Φαμπιούς μιλώντας στο TF1.

"Όταν μιλάμε για 600 νεκρούς, είναι ξεκάθαρα κάτι που δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Οι σφαγές και οι επιθέσεις πρέπει να τερματιστούν άμεσα".

9.35 μ.μ.__________________________________________________________________________

Επίθεση εναντίον του σχολείου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που βρίσκεται στον καταυλισμό προσφύγων αλ Μαγκάζι, στη Λωρίδα της Γάζας, εξαπέλυσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία για την αρωγή των Παλαιστινίων προσφύγων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Το συγκεκριμένο σχολείο φιλοξενούσε Παλαιστίνιους, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να σωθούν από τα πυρά της στρατιωτικής μηχανής του Ισραήλ, ενώ όπως ανέφερε ένας αξιωματούχος της Υπηρεσίας στο Γαλλικό πρακτορείο, εντός του σχολείου βρισκόταν και η ομάδα του ΟΗΕ.

9.10 μ.μ.__________________________________________________________________________

Θορυβημένος από τις απαγορεύσεις και ακυρώσεις πτήσεων προς το Ισραήλ ο ισραηλινός υπουργός Μεταφορών, ζητάει από τις αεροπορικές εταιρίες να αναιρέσουν την απόφασή τους εξηγώντας ότι το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν είναι "ασφαλές για αφίξεις και αναχωρήσεις".

8.30 μ.μ.__________________________________________________________________________

Νέες ακυρώσεις πτήσεων προς Ισραήλ και το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, αυτήν τη φορά από Lufthansa (για 36 ώρες), Air France (απ' αόριστον) και KLM.

7.50 μ.μ.__________________________________________________________________________

Η FAA (Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας των ΗΠΑ) απαγόρευσε όλες τις πτήσεις προς το ισραηλινό αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν για τουλάχιστον 24 ώρες.

7.10 μ.μ.__________________________________________________________________________

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ και οι βομβαρδισμοί στην περιοχή της Λωρίδας στη Γάζα, κόστισαν στο Ισραήλ, αφού οι μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες της Αμερικής ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη ότι δε θα προσεγγίζουν το αεροδρόμιο του Τελ-Αβιβ. (περισσότερα εδώ)

6.50 μ.μ.__________________________________________________________________________

Συνάντηση Μπαν Κι Μουν - Νετανιάχου: Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κάλεσε σήμερα τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να καταθέσουν τα όπλα και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις ώστε να τερματιστεί η αιματηρή σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας. 

Από την πλευρά του ο ισραηλινός πρωθυπουργός σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να θεωρεί υπεύθυνη την παλαιστινιακή Χαμάς για την απόρριψη των προτάσεων για εκεχειρία και επειδή «ξεκίνησε και παρατείνει» τη σύγκρουση στη Γάζα. (περισσότερα εδώ)

Μια σύνοψη της πρότασης του Μπαν Κι Μουν

6.00 μ.μ.__________________________________________________________________________

Να αποτελέσει βάση για ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς η πρόταση της Αιγύπτου για εκεχειρία, κάλεσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι από την Αίγυπτο, όπου βρίσκεται, σε μια αποστολή για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των δύο πλευρών.

«Αυτό είναι το πλαίσιο για τον τερματισμό της βίας και αυτό το πλαίσιο είναι η αιγυπτιακή πρωτοβουλία» δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι.

5.15 μ.μ.__________________________________________________________________________

OHE: Χωρίς καταφύγιο οι άμαχοι στη Γάζα

3.40 μ.μ.__________________________________________________________________________

Η περιεκτική ανταπόκριση του Πάνου Χαρίτου: 

Παζαρεύοντας την εκεχειρία

3.20 μ.μ.___________________________________________________________________________

Ισραηλινά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο υπουργός Επικοινωνιών του Ισραήλ, Γκιλάντ Ερντάν, ζήτησε από ισραηλινά καλωδιακά και τηλεοπτικά δίκτυα να σταματήσουν τη μετάδοση του Αλ Τζαζίρα, αποκαλώντας το «εχθρικό» κανάλι. Η απαίτηση του Ερντάν δεν είναι υποχρεωτική (πηγή: Αλ Τζαζίρα)

-> Ενας αξιωματούχος της Χαμάς στο Κατάρ, ο Husam Badran, επανέλαβε σήμερα προηγούμενους ισχυρισμούς της Χαμάς ότι οη οργάνωση κρατά αιχμάλωτο τον αγνοοούμενο ισραηλινό στρατιώτη Shaul Oron, και κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό (IDF) ότι διαδίδει ψέματα για την κατάσταση (Τζ. Ποστ)

--> Τζίπι Λίβνι, υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ: «Η επιχείρηση στη Γάζα ήταν αναπόφευκτη. Δεν υπάρχει περιθώριο τώρα για κατάπαυση του πυρός». (Τζ. Ποστ)

-> Τριήμερο εθνικό πένθος έχει κηρύξει στην Τουρκία ο Ερντογάν, ως ένδειξη συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό.

2.50 μ.μ.____________________________________________________________________________

«Κυριολεκτικά, δεν υπάρχει καθόλου χώρος για άμαχους»

Οι παλαιστίνοιοι άμαχοι στην πυκνοκατοιμένη Γάζα δεν έχουν πουθενά να κρυφτο'ύν από την επίθεση του Ισραήλ και τα παιδιά πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα, όπως είπε ο. Jens Laerke, εκπρόσωπος Τύπου του γραφείου του ΟΗΕ για τη ανθρωπιστική βοήθεια - (UN Office for Humanitarian Assistance OCHA) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα στη Γενεύη.

 

2.10 μ.μ._____________________________________________________________________________

Ο συνολικός αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν στη Γάζα έχει ξεπεράσει τους 100 και αντιπροσωπεύει περίπου το 1/4 των συνολικών απωλειών των Παλαιστινίων

(UNRWA, πριν από 21 ώρες)

 

Συνοπτικά: Αγνοείται ισραηλινός στρατιώτης, είναι πιθανότατα νεκρός - Βολές στα γραφεία του Αλ Τζαζίρα - 584 οι νεκροί από τις ισραηλινές επιθέσεις, 27 νεκροί ισραηλινοί στρατιώτες - Συνομιλίες μετ΄εμποδίων στο Κάιρο για εκεχειρία.

2.00 μ.μ.____________________________________________________________________

Τα στοιχεία του αγνοούμενου ισραηλινού στρατιώτη

Ο Ισραηλινός στρατός μόλις επιβεβαίωσε ότι το όνομα του αγνοούμενου στρατιώτη είναι Oron Shaul (Ορόν Σαούλ), πράγμα που εξηγεί γιατί οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ ισχυρίστηκαν ότι έχουν αιχμαλωτίσει κάποιον «Shaul Aron» (Σαούλ Αρόν). Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν πως πιστεύουν ότι ο Σαούλ είναι νεκρός και ότι η Χαμάς κατέχει είτε το τσίγκινο καρτελάκι που φέρουν οι στρατιώτες (dog tag) είτε τη στολή του. (Αλ Τζαζίρα – να προσθέσουμε ότι τυχόν αιχμαλωσία ισραηλινού στρατιώτη είναι σίγουρο πως θα αλλάξει άρδην το σκηνικό της επέμβασης).

 
 
 

1.35 μ.μ._____________________________________________________________________

Σημερινές απώλειες: Στους 604 ο αριθμός των παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα, 14η ημέρα της ισραηλινής επίθεσης. Τουλάχιστον 3.700 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. 

Στην ισραηλινή πλευρά, νεκροί είναι 27 στρατιώτες και δύο πολίτες που σκοτώθηκαν από ρουκέτες.
 

Ενα παιδί και τρεις γυναίκες, η μία εκ των οποίων εγκυμονούσε, σκοτώθηκαν σήμερα από δύο ξεχωριστές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα, σύμφωνα με γιατρούς στη Γάζα.  Δυο από τις γυναίκες σκοτώθηκαν σε επιδρομή στην περιοχή Ζαϊτούν της ανατολίκής Γάζας, ενώ η τρίτη γυναίκα και ένα παιδί σε άλλο χτύπημα στα βόρεια της Μπέιτ Χανούν, όπως ανέφερε συγκεκριμένα ο Ασραφ Αλ Κούντρα, εκπρόσωπος Τύπου για το κέντρο άμεσης βοήθειας (ασθενοφόρα) της Γάζας.

Embedded image permalink

Ο Τζόναθαν Μίλερ του Καναλιού 4 δημοσίευσε πριν από λίγο αυτή τη φωτογραφία. Διασώστε κατεβάζουν μια νεκρή γυναίκα από τον πύργο Σαλάμ, του οποίου οι 6 τελευταίοι όροφοι κατέρρευσαν μετά από χτύπημα με 2 πυραύλους από ισραηλινά F16.

Embedded image permalink

Toυλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το ισραηλινό χτύπημα. Ο Τζ. Μίλερ λέει πως καθηγητής πανεπιστημίου που γλίτωσε από τη σφαγή στη Σετζάγια, σκοτώθηκε σε αυτό εδώ το κτίριο.

1.10 μ.μ.______________________________________________________________________

Το παρακάτω μήνυμα, μέσω Twitter, από τη Stephanie Dekker του Αλ Τζαζίρα. Η ίδια πριν από λίγο μετέδωσε επίσης πως το κτίριο που στεγάζει τα γραφεία του Αλ Τζαζίρα και δέχτηκε δύο βολές από τον ισραηλινό στρατό στεγάζει και οικογένειες, που πανικοβλήθηκαν, αλλά και γραφείo του Ασοσιέιτεντ Πρες, που εκκενώθηκε.

Χθες, η Στέφανι Ντέκερ μετέδωσε ακόμα πως χτυπήθηκε σπίτι συγγενών των 4 παιδιών που δολοφονήθηκαν, λίγες μέρες πριν στην παραλία της Γάζας...

View image on Twitter

Ένα όμορφο αγοράκι σε καταφύγιο του ΟΗΕ (UNRWA). Mας ειπώθηκε πως υπάρχουν ελλείψεις σε σκεπάσματα, ρούχα, μέρη για να μείνουν οι εκτοπισμένοι. Ο Οντάι χαμογελάει ακόμη.

11.55 π.μ.__________________________________________________________________

Το Αλ Τζαζίρα κατονομάζει ως υπεύθυνο για τη ρίψη πυροβολισμών στα γραφεία του (δείτε παρακάτω, στις 10.35 π.μ.) , τον ακροδεξιό υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, που χθες είχε δηλώσει πως θα προσπαθήσει να σταματήσει το  Αλ Τζαζίρα να εκπέμπει από το Ισραήλ.

11.30 π.μ.__________________________________________________________________

Οι σκοτωμοί της Δευτέρας...

Σε ένα πολύ αναλυτικό ρεπορτάζ, η Χααρέτζ (http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/1.606531) περιγράφει το πέρασμα μαχητών της Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος, που ήταν μάλιστα ντυμένοι ακριβώς όπως οι ισραηλινοί στρατιώτες. Κατάφεραν να βρεθούν κοντά σε ισραηλινή στρατιωτική περίπολο, που αρχικά ξεγελάστηκε. Οταν εντοπίστηκαν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ξεκίνησε μάχη. Εκτοξεύοντας αντι-αρματικό πύραυλο, χτύπησαν ισραηλινό στρατιωτικό όχημα σκοτώνοντας 4 στρατιώτες. Επιχείρησαν να φύγουν από το ίδιο τούνελ, που χτυπήθηκε από ισραηλινά τζετ, αφήνοντας 9 παλαιστίνιους μαχητές νεκρούς. 1 ακόμα ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε πιθανά από φίλια πυρά στη Γάζα, και δύο ακόμα σε μάχη με μαχητές της παλαιστινιακής αντίστασης.

Embedded image permalinkΑπό την κηδεία του 21χρονου αμερικανοεβραίου στρατιώτη Sean Carmeli (φωτ. Χααρέτζ) που σκοτώθηκε στη Γάζα την Κυριακή.

Η Χααρέτζ περιγράφει και 2 πολύνεκρες αεροπορικές επιδρομές των ισραηλινών. Μία στη Χαν Γιούνις, με 25 νεκρούς, και μία στη Ράφα όπου σκοτώθηκαν 10 ακόμη παλαιστίνιοι.

Abu Jama'e

Tα θύματα μιας και μόνο αεροπορικής επιδρομής, που ισοπέδωσε το σπίτι της οικογένειας Abu Jama στη Χαν Γιούνις και σκότωσε 25 μέλη της οικογένειας. Τα 19 παιδιά. (η φωτογραφία, από την κηδεία, δημοσιεύτηκε στη Χααρέτζ)

Στο πρώτο περιστατικό, στο σπίτι της οικογένειας Abu Jama - ¨ενα συγκρότημα 8 κατοικιών στη Χαν Γιούνις, που στέγαζε την εκτεταμένη οικογένεια -  το χτύπημα (το βράδυ της Κυριακής, την ώρα του δείπνου μετά τις 9 το βράδυ μετά από μια μέρα νηστείας λόγω Ραμαζανιού) ήταν παντελώς απροειδοποίητο. Ανάμεσα στους νεκρούς, 19 παιδιά ηλικίας μερικών μηνών ως 14 χρονών, 4 γυναίκες, εκ των οποίων οι δύο έγκυες, ένας άντρας και μια 60χρονη γυναίκα.

11.05 π.μ.___________________________________________________________________

Οι lone soldiers

6.000 lone soldiers - «μοναχικοί στρατιώτες» όπως ονομάζονται - υπηρετούν αυτή τη στιγμή στον ισραηλινό στρατό - 2.000 εκ των οποίων έρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (πηγή: NBC). Πρόκειται για εβραίους που ζουν οι ίδιοι και η οικογένεια τους εκτός Ισραήλ,αλλά επιλέγουν εθελοντικά να καταταχθούν για να «υπερασπίσουν το κράτος του Ισραήλ». Δύο από αυτούς σκοτώθηκαν ήδη στη Γάζα.

Max Steinberg / Photo from Facebook

O Mαξ Στάινμπεργκ, από τις ΗΠΑ, ένας από τους lone soldiers του ισραηλινού στρατού που σκοτώθηκε την Κυριακή στη Γάζα

Εχουν αφήσει, σημειώνει το Αλ Τζαζίρα, «τις συχνά άνετες ζωές τους σε μέρη όπως το Σίδνεϊ, το Λος Αντζελες και αλλού, για να καταταγούν και να κάνουν πορείες στην έρημο και να υπερασπίζονται το εβραϊκό κράτος». θεωρούνται ήρωες μεταξύ των συναδέλφων τους και ...«λαμβάνουν ισόβιες προσκλήσεις για δείπνο τα Σάββατα [ημέρα αργίας στο Ισραήλ] από τους ισραηλινούς συναδέλφους τους, που τους υποδέχονται ως μέλη των οικογενειών τους»

 

10.55 π.μ.____________________________________________________________________

Υψηλόβαθμος ισραηλινός αξιωματούχοι είπαν στο Αλ Τζαζίρα πως ο Συντονιστής για τις Κυβερνητικές Δραστρηριότητες στις Περιοχές (εννοούν τα Κατεχόμενα), Γιόαβ Μόρντεχαϊ, είπε επίσημα στον απεσταλμένο του ΟΗΕ, Ρόμπερτ Σέρι, πως το Ισραήλ απορρίπτει την πρόταση για μια κατάπαυση του πυρός με στοχό την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας (Αλ Τζαζίρα)

10.35 π.μ.______________________________________________________________________

Ηθελημένες βολές στο γραφείο του Αλ Τζαζίρα από τον ισραηλινό στρατό

Η Στέφανι Ντέκερ αναφέρει: Δύο πολύ ακριβείς βολές εναντίον του κτιρίου όπου βρισκόμαστε. Ο Ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι έριξε δύο προειδοποιητικές βολές στο γραφείο μας και δεν είμαι σίγουρη για το ποιος θα μπορούσε να είναι ο λόγος. Προκάλεσε πολύ πανικό, ειδικά ανάμεσα στους πολίτες που εργάζονται στο κτίριο. Βρισκόμαστε ψηλά, οπότε μπορούμε να βλέπουμε πολύ καλά στη γύρω περιοχή και ίσως ήθελαν να μας αναγκάσουν να βγούμε έξω»

10.20 π.μ._______________________________________________________________________

Προπαγανδιστικό βίντεο του ισραηλινού στρατού, με την εισβολή της μεραρχίας Γκολάνι στη Γάζα. Ο διοικητής αναφέρει «το έθνος μας στηρίζει» για να εμψυχώσει τους ισραηλινούς στρατιώτες. Σημειώστε την τεράστια δύναμη αρμάτων μάχης που εισβάλλει σε μια τόσο μικρή (350 τ.χλμ.), πυκνοκατοικημένη περιοχή - ίσως με τη μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού στον κόσμο (1,2 εκατομμύρια άνθρωπο):

 

10.20 π.μ._______________________________________________________________________

 

Αγνοείται ισραηλινός στρατιώτης

Οπως μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα, το Times of Israel και άλλα διεθνή ΜΜΕ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έχει συλλέξει τις 6 μόνο από τις σορούς 7 στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη Σετζάγια την Κυριακή, Ο ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα λέει πως αυτό σημαίνει είτε πως ο 7ος έχει αιχμαλωτιστεί, είτε (το πιθανότερο, δεδομένων των συνθηκών) πως το πτώμα του παραμένει στη Γάζα.

Το σχετικό tweet του ισραηλινού στρατού:

 

10.00 π.μ.___________________________________________________________

Το ρεπορτάζ του Euronews

Στους 584 οι νεκροί, 3.640 οι τραυματίες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Αυξάνονται οι φωνές για εκεχειρία, αλλά θα πάρει χρόνο να συμφωνηθεί μία που θα μπορεί να λειτουργήσει (tweet της επικεφαλής των διεθνών θεμάτων του BBC, Lyse Doucet)

9.50 π.μ.____________________________________________________________

Δύο ακόμη ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες σε συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί συνολικά 27 ισραηλινοί στρατιώτες.

 

Χωρίς τέλος σφυροκοπείται η Λωρίδα της Γάζας: Κατά τη χθεσινή ημέρα (Δευτέρα0, τουλάχιστον 55 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 16 παιδιά, σκοτώθηκαν και 70 πτώματα ανασύρθηκαν από τα ερείπια μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ενώ τους εννέα έφθασαν οι νεκροί ισραηλινοί στρατιώτες.

 
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο (από Ναυτεμπορική)

9.15 π.μ._____________________________________________________________ 

Τριήμερο πένθος αρχής γενομένης από σήμερα Τρίτη κήρυξε η Τουρκία για να τιμήσει τους Παλαιστίνιους που έχουν σκοτωθεί στις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Ταξιδιωτική οδηγία με την οποία προειδοποιεί τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικαλούμενο την αιματηρή σύγκρουση που εξελίσσεται στην περιοχή και τις μάχες μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της Χαμάς.

7.35 π.μ._____________________________________________________________ 

Οικονομική ενίσχυση ύψους 47 εκατομμυρίων δολαρίων ως ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, υποσχέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι, ο οποίος βρίσκεται από τη Δευτέρα στο Κάιρο για διπλωματικές επαφές με στόχο την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς.

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)